Az oratóriumok és kantáták világa

Mészáros Zsolt Máté Junior Príma Díjas orgonaművész és Liszt-kutató 9 koncerten szólaltatja meg Liszt Ferenc összes orgona- és harmóniumra írott művét. Az oratóriumok és kantáták világa című, következő hangverseny közreműködője Laborfalvy-Soós Béla bariton énekművész, az operaház magánékese, akivel Mészáros Zsolt Máté az elmúlt években nagysikerű koncerteteket adott országszerte. A Belvárosi Főplébánia-templomban, november 26-án felhangzó műsor a zeneszerző oratóriumait helyezi a középpontba, de a koncertre látogatók többet megtudhatnak Liszt Ferenc és Richard Wagner barátságáról is. 

Az est egyik fénypontja a Cantico del Sol di San Francesco című Szent Ferenc Naphimnuszát feldolgozó kantáta bariton szólistára és orgonára írott változata lesz, amely nehézsége miatt csak igen ritkán hallható a hangversenyeken, emellett olyan közkedvelt tételek is elhangzanak, mint a Bevezetés a Szent Erzsébet legendából¸ vagy a Tu es Petrus a Krisztus oratóriumból. AMészáros Zsolt Máté az est házigazdájaként zenetörténeti ismertetőivel, a zeneszerző írásainak és leveleinek részleteivel segít megidézni az életszerető világpolgár alakját és kalauzolja el a közönséget a szerteágazó életmű világában.

 

 

A kilenc hangverseny keretében Liszt Ferenc összes orgonaműve mellett valamennyi harmóniumra írott szóló- és kamaraműve is elhangzik, számos híres zenekari- és zongoraművének orgonaátiratával kiegészítve, így a közönség  egyedülálló módon nyerhet betekintést a zeneszerző teljes életművébe. A Liszt-kutató orgonaművész immár három éve dolgozik az egykoron élt egyik legnagyobb magyar komponista összes orgona- és harmóniumművének új összkiadásán, többéves munkájának eredményeit elsőként ebben a sorozatban mutatja be.

„Fantasztikus érzés volt, hogy telt ház előtt zajlott a koncertsorozat nyitó hangversenye, amelyet Liszt Ferenc születésnapján tartottunk meg. Nagy örömmel tölt el, hogy ez a teljességre törekvő tematikus sorozat ilyen széles körben felkeltette a zeneszerető közönség figyelmét. Az koncertélményhez sokat hozzátesz az is, hogy a művek csodálatos akusztikájú térben szólalhatnak meg az ország egyik legkiválóbb koncertorgonáján a Belvárosi Főplébánia-templomban, történelmileg pedig fontos tény, hogy ez volt Liszt Ferenc kedvenc budapesti temploma, ahol maga is gyakran vezényelt. Nem is találhattam volna ideálisabb helyszínt ennek a sorozatnak!” (Mészáros Zsolt Máté)

Jegyek: https://www.jegy.hu/program/liszt-osszes-orgona-es-harmoniummuve-ii-az-oratoriumok-es-kantatak-vilaga-141531