ha Gramofon - klasszikus és jazz zene

Barokk estek a Zempléni Fesztiválon

Kávéuzsonna itáliai korabarokk és barokk darabokkal, valamint Chiaroscuro estek, amelyek a késő-barokk kor teátrális muzsikájával, a korhű hangszerek színpompás hangzásával hívják időutazásra az érdeklődőket a Zempléni Fesztiválon. 

Az Excanto valójában családi zenekarnak is nevezhető. Vezetője Kállay Gábor ének- és blockflöte művész, zeneszerző és ismert tanár, aki lányaival alapította az együttest 1998-ban. Katalin zenetudós és blockflöteművész, több régizene együttes szólistája (Rosella, Tercina, Marquise, Artistocrats, etc.), és tanárként is a legjobbak közé sorolható; Ágnes pedig csellóművész, aki a Bartók Konzervatórium tanára, de óraadóként a Zeneakadémián is oktat. A negyedik tag Győri István lantművész, aki több ismert régizenei együttesben is játszik, és barokk gitár, valamint ütőhangszeres tudásával is színesíti az együttes repertoárját.

Az Excanto augusztus 14-i, Sátoraljaújhelyen rendezett Kávéuzsonnáján itáliai korabarokk és barokk darabokkal nyitnak, majd Észak Velencéinek nevezett városok: Stockholm, Amszterdam, illetve a Hanza-szövetség központi városa, Lübeck barokk szerzőinek műveiből válogatnak, de befejezésül természetesen magyar zenét is játszanak.

 

(Megyesi Schwartz Lúcia -fotó: Huszár Móni)

Szintén a barokk koncertek sorába tartoznak a Chiaroscuro címet viselő estek, az első augusztus 15-én, hétfőn Szerencsen, a második pedig másnap,  Sárospatakon hangzik fel az Aura Musicale Kamaraegyüttes és Megyesi Schwartz Lúcia előadásában. 

Az Aura Musicale Kamaraegyüttest 1995-ben fiatal muzsikusok alapították, miután korábban nagy sikert arattak Biber Chi la dura la vince című operájának előadásával az innsbrucki és a salzburgi ünnepi játékokon. Az együttes vezetője Máté Balázs csellista, aki szólistaként és kamarazenészként egyaránt ismert Európa-szerte és a tengerentúlon, hangversenyeivel és lemezfelvételeivel.

Az Aura Musicale már számos nagysikerű hangversenyt adott rangos nemzetközi fesztiválokon: Régi Zenei Napok, Würzburg; Tiroli Egyházzenei Napok; Eckardsaui Kastélykoncertek; Soproni Régi Zenei Napok; Budapesti Régi Zenei Fórum.

Az Aura Musicale tagjai korhű hangszereken játszanak.

A hangverseny szólistája Megyesi Schwartz Lúcia operaénekesnő (mezzoszoprán), aki 1994 óta a Magyar Állami Operaház tagja, 2006 és 2008 között a grazi opera szólistája, mesterkurzusok tanára.

A „chiaroscuro” (ejtsd: kíáro-szkúro) a zenében a barokkhoz köthető kifejezés, jelentése: fény-árnyék. A műsor a 18. század gazdag itáliai és német egyházi és világi muzsikájának keresztmetszetét adja és ezen keresztül mutatja be a zenei kifejezőerő sokféleségét. A meditatív, fájdalmas karakter éppúgy megjelenik, mint az életvidámság és a humor, a halálvágy éppúgy, mint a szilaj jókedv. A figyelmes hallgató ezeken keresztül átélheti mindazt, amit a kor zenei írói az affektusok (lelkiállapotok) sokféleségéről olyan érzékletesen leírnak. A késő-barokk kor teátrális muzsikája a korhű hangszerek színpompás hangzásával együtt egy időutazásra hív, melynek során a hallgató lelki szemei előtt kibontakozik egy 300 esztendővel ezelőtti gazdag zenei univerzum.