Beethovennel a szabadban

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar idén nyáron is gazdag műsorú Beethoven-hangversenyekkel várja közönségét Martonvásáron, a Brunszvik-kastély festői szépségű, történeti múltat idéző parkjában, ahol annak idején a nagy bécsi klasszikus zeneszerző is megfordult a mecénási hajlamú arisztokratacsalád vendégeként. 

Két vezérfonala is van a júliusi koncerteknek. Az első: a három eseményen a világszerte méltán megbecsült magyar karmester-társadalom három különböző generációjának képviseletében lép fel egy-egy kiváló dirigens. A Bécsi Zeneművészeti Egyetemen végzett Török Levente, az Ulmi Színház első karmestere a legfiatalabb tehetségek egyike, Kocsár Balázs, a Magyar Állami Operaház főzeneigazgatója a középgeneráció külföldön is sikereket arató tagja, míg a Nemzeti Filharmonikusokhoz és a Nemzeti Énekkarhoz egyaránt szoros szálakkal kötődő Antal Mátyás, a zenekar hajdani fuvolaművésze és a kórus negyedszázadon át aktív egykori művészeti vezetője az idősebbek tudásáról és tapasztalatáról ad számot. 

 

 

És a másik vezérfonál? A gyakran hallható, nagy és súlyos páratlan sorszámú szimfóniák, a Harmadik, az Ötödik, a Hetedik és a Kilencedik helyett az idei program a szelídebb és könnyedebb páros számú alkotások: a Második, a Negyedik, a Hatodik és a Nyolcadik energiájában, életörömében, szellemességében való frissítő lubickolásra csábítja a közönséget. Persze a műfaji sokszínűséget sem nélkülözi a műsorkínálat, hiszen hallhatjuk a Hegedűversenyt, a Kismartoni misét, az Ah! Perfido koncertáriát, valamint a Coriolan- és a Prométheusz-nyitányt. Az estek vonzerejét jobbnál jobb vendégművészek fellépése fokozza: élvezhetjük Kállai Ernő hegedűjátékát, a misében a Somos Csaba karigazgató vezetésével dolgozó Nemzeti Énekkar partnereként Bakonyi Anikó, Megyesi-Schwartz Lúcia, Szappanos Tibor és Kovács István lép pódiumra, a koncertária igényes szopránszólamát pedig Horti Lilla tolmácsolja. Három varázslatos este Beethovennel és a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral 2022. július 2-án, 9-én és 16-án – a hasonlíthatatlan atmoszférájú Martonvásáron!

A programokra szóló jegyek már megvásárolhatók mind online, mind személyesen. Részletes információk a filharmonikusok.hu oldalon: https://nfz.jegy.hu/