Bemutatkozik a Steinway Spirio

A New York-i és hamburgi sikerek után most Budapesten is elérhető a Steinway legújabb fejlesztése, a Steinway Spirio, a Steinway eredeti modellejeibe beépített 21. századi zenelejátszó-rendszer.

A Steinway zongora egy iPad segítségével önmaga játssza le eredetiben – a hagyományos módon kalapácsokkal, húrokon szólaltatva meg a hangokat – pl. Horowitz vagy Lang Lang kiválasztott koncertjét, vagy a több mint 1700 Steinway Artist felvételeit. A cég saját kiadót, egyre bővülő adatbázist hozott létre a Spirióhoz, amelyben jelenleg Farkas Gábor zongoraművész felvételei is szerepelnek, de a magyar művészek adatbázisa a jövőben folyamatosan bővül. A zongorával egészen új élmény lett a zenehallgatás, a hangminőség nem hasonlítható egyetlen más zenelejátszó rendszerhez sem, a cég pedig így egy új célcsoport felé nyitott: a művészek és koncerttermek mellett ezentúl a zongorázni nem tudó, zeneszerető magánembereknek is ad el zongorát. A Steinway kiadó művészadatbázisába való bekerülés a zongoraművészeknek új távlatokat nyithat. Az új felvételeket a cég csúcstechnológiás New York-i és hamburgi stúdiójában rögzítik.

A világpiacon eddig több, mint 1300 darabot adtak el a Steinway legújabb fejlesztéséből. A cég 2015-ben jelentette be először innovációját, amely azóta meghódította a világpiacot új távlatokat nyitva a művészek számára.

A Steinway Spirio összhangban van a cégalapító Henry E. Steinway alapelvével, vagyis – „a lehető legjobb zongorát készíteni”.

A mérnöki munka mesterdarabja, a Steinway Spirio azt a páratlan zenei tapasztalatot nyújtja, amit a Steinway vevők elvárnak, az élő előadások legpontosabb reprodukcióját adja. Finom pedálműködés, kifinomult tagoltság, lágy trillázó hangok és erős fortissimók, tompító és billentyűváltó pedálműködtetés páratlan pontossággal ismétlődik, követve a zongorista általi halkítást.

A Steinway & Sons mint kiadó, zenei katalógust hozott létre a rendszerhez, amely megadja több mint 1700 Steinway művész névsorát, műfajilag a klasszikusoktól a jazzen át egészen a kortárs zenéig.

Michael Sweeney, a Steinway & Sons vezérigazgatója szerint  „A Steinway & Sons több mint 160 évvel ezelőtti megalapítása óta az innováció és a szakmai kézművesség a cég fő elve. A mai piacokon az olyan márkáknak, mint a miénk, folytatni kell az innovációt, hogy korszerűek maradjunk, de ez nem jelenti azt, hogy le kéne mondanunk a minőségről és a mesteri kézműves munkáról.”  Sweeney hozzáfűzte: „Több évi kutatómunka után a Steinway & Sons a Steinway Spirióban létrehozott egy magas felbontású zongorajátszót, ami érzelemben és mélységben gazdag. A Steinway művészek, akik a hangszeren felvételt készítettek, egyetértenek abban, hogy a Steinway Spirio az élő előadás valósághű mását adja, annak minden finom árnyalatával, zeneiségével még közelebb hozva ezzel egymáshoz művészt és közönséget, mint valaha.”

A “Steinway Spirio úgy kapcsolja össze a hallgatót és a művészt, mint azt csak a világ legjobb zongorája tudja,” mondta Darren Marshall, a Steinway & Sons marketing igazgatója.

A Steinway & Sons céget 1853-ban, New Yorkban alapították meg, s azóta a világ vezető zongoragyártójaként tartják számon. Zongoráikat javarészt mind a mai napig kézzel készítik a két cégtulajdonú és működtetésű gyárban: Astoriában (New York) és Hamburgban (Németország). Ma a  Steinway & Sons Boston és Essex zongorákat, pianínókat is ajánl, minden kategóriában a legjobb minőséget képviselve.