Best of Michael Nyman

Michael Nyman, Nagy-Britannia ünnepelt zeneszerzője saját együttesével ad koncertet novemer 6-án, az Erkel Színházban.

Az 1944-es születésű brit komponista valódi reneszánsz ember, korunk egyik kulturális ikonja: előadóművész, karmester, zenekarvezető, zongorista, zeneszerző, muzikológus és újabban a fotózással és filmezéssel is kísérletezik. Életműve hasonlóképpen sokszínű, hiszen operákat, vonósnégyeseket, filmzenéket és zenekari koncerteket foglal magába.

Több mint 30 éven keresztül filmzeneszerzőként alkotott, így vált igazán ismertté a nagyközönség előtt. Legjelentősebb művei közé tartozik egy tucat Peter Greenaway-film, köztük olyan klasszikus, mint A szakács, a tolvaj, a felesége & a szeretője; Neil Jordan Egy kapcsolat vége című filmje, számos Michael Winterbottom-játékfilm, köztük a Csodaország és Az utazás; Andrew Niccol hollywoodi kasszasikere a Gattaca és persze Jane Campion 1993-as Zongoralecke című filmjének felejthetetlen zenéje, melynek zenei albumát több mint hárommillió példányban adták el. Nyman komponálta a 2009-es BAFTA díjnyertes és Oscar-díjra jelölt Ember a magasban című film zenéjét is. 2009-ben a Törölni Davidet című filmhez írt zenéje elnyerte a londoni East End Filmfesztivál legjobb eredeti filmzene díját is.

 

Michael Nyman Band

Nyman már a húszas évei közepén megkapta egyik első megbízását, a Birtwistle című 1969-es opera librettójának megzenésítését. Pályája során sok darabot írt színpadra is. Operái közül megemlítendő A férfi, aki összetévesztette a feleségét egy kalappal (1986), Találkozás Goyával (2000) és a kritikusok által magasztalt a Férfi és fiú: Dada (2003). Komponált számos balettzenét is a világ legkiválóbb koreográfusainak.

Michael Nyman 1976-ban alakította meg saját zenekarát, a Michael Nyman Bandet (régi nevén: Campiello Band). A zenekarral az elmúlt több mint négy évtized során számtalan nagysikerű nemzetközi turnén vettek részt, most pedig Budapestre érkeznek, hogy november 6-án, az Erkel Színházban adjanak koncertet.