„Betyáros” zenei forgatag

2022 elején először digitálisan, majd fizikai formában jelent meg a Góbé zenekar negyedik, Élem című nagylemeze. A zenekari felállás 2020-ban jókora változáson ment keresztül: Várai Áron (ének) és Hegyi Zoltán (nagybőgő) csatlakozott a csapathoz, ezáltal a banda zenei megformálása is friss lendületet kapott. A CD anyaga pontosan olyan sokszínű, mint az azt létrehozók és megszólaltatók zenei múltja, számaikban ugyanis ötvöződik a könnyűzenei, népzenei, jazz, illetve a klasszikus zenei tudás is, ezzel létrehozva különleges zenei fúziójukat.

Pásku Veronika

Dalaik mögött komoly koncepció van, mely, egy nemrég a zenekarral készült interjú szerint sokszor komolytalan szituációkból születik. Fő témáik népzenei ihletésűek, de az azt körülfonó dallamok, ritmikai megoldások számos zenei világba kalauzolják el a hallgatót. A feldolgozandó népdalok közé jó érzékkel választottak olyan dallamokat is, melyek ismerősen csenghetnek általános iskolai emlékeink nyomán. 

Ilyen például a Fekete föld, melynek első, dudás ütemeit hallgatva akár azt is hihetnénk, hogy egy autentikus népzenei lemezhez lesz szerencsénk, de hamar kiderül, hogy itt valami egészen másról van szó. Az izgalmas ritmusú Chikós cimbalom effektjei például az ötvenes évek jazz stílusába (bossa nova) repítenek. De vannak kifejezetten slágergyanús feldolgozások is, például az Ex, az Azért se, vagy a reaggie ihletésű Borozó. A zenekar meghívott előadója az Irie Maffia és a Zuboly zenekar tagja, Busa Pista, aki szépen illeszkedik a CD-n hangsúlyos “betyár” tematikába is.

Így tehát a kiadvány a közönséget több oldalról szólítja meg: egyrészt, szól ahhoz, aki nyitott, hogy az eredeti formájában ismert dallamokat  egy kicsit más köntösben hallja, másrészt a népzenét eddig nem, vagy kevéssé ismerők számára egy lehetőség, hogy népdalok világa megszólítsa őket.