Biztatás nehéz időkben

A New Jersey-ben született, 2022. októberében, a Müpában koncertet adó Melody Joy Gardot mindig feladja a leckét a zenéit elemzőknek, mert megjelentetésükkor megkezdődhet a parttalan vita, vajon pop- vagy jazzénekes-e ő. Pontosan ez történt a 2020-ban, a Decca Recordsnál megjelent Sunset In The Blue esetében is. Pedig akad egy kézenfekvő megoldás: esze ágában sincs senkinek megfelelni. 

Iván Csaba

Súlyos balesetéből a felépülését (2003 novemberében Philadelphiában elütötte egy terepjáró) a zeneterápiának köszönhette, amit kezelőorvosa javaslatára vetettek be. Ennek a programnak azóta ő az egyik legelszántabb követe. A túlérzékenységére való tekintettel csendesebb zenéket hallgatott, a futópadon például Stan Getz bossa novája és főleg a „The Girl from Ipanema" lett az állandó „kísérője”. Azért lett multiinstrumentalista is, mert nem tudott kényelmesen ülni a zongoránál, megtanult hát a hátán fekve gitározni. A felépülése alatt írt dalokat tartalmazta az első album: Some Lessons: The Bedroom Sessions

Gardot a buddhizmus híve, ezért követi a makrobiotikus szakácsművészet elveit, és nem létezik fontos humanitárius akció nélküle. Igazi világpolgár, folyékonyan beszél franciául is, a hét stúdióban rögzített lemez (ez volt a londoni Abbey Road első felvétele a nyitás után) úgy készült, hogy néhány zenész (ott a Royal Philharmonic Orchestra tagjai) bent voltak a stúdióban, mások a világ négy égtája felöl kapcsolódtak be, Gardot például Párizsból. Őt az átlagembereknél is jobban megviselte a járvány, szerinte ilyenkor mindenkinek szeretetre van leginkább szüksége. A lemez borítóján látható Pat Steir-festmény a maga nonfiguratív módján szemléletesen érzékelteti ezt a hangulatot. Készített hát Gardot egy gátlástalanul és szemérmetlenül érzelmes lemezt. Ezért a Sunset In The Blue-t úgy hallgassuk, mint a szeretetvallást terjesztő hittérítőt, csak ő nem prédikál, hanem zenél. De a szövegekre azért érdemes figyelni. 

 

 

Jól hallhatóan három zenei világ elemei fedezhetők fel az albumon. Egyik a dívák szimfonikus kísérettel előadott balladáit idézi (itt a hangszerelés Vince Mendoza munkája). Ilyen a lemezt indító „If You Love Me”, vagy az egyik legautentikusabban eltalált verzió a „You Won't Forget Me” komótosan kitartott, meditatív fúvós szólamaival. A másik a latin bossa nova alapú jazz hangszerelését és dallamvezetését követő forma, ennek tipikus példája a „C'est Magnifique" (ahol a portugál fado énekes, Antonio Zambujo a partnere) vagy a „There where he lives in me”. Az idén májusban megjelent albuma, az Entre eux deux e kettő stílus kombinációja, ugyanis a brazil zongoristával, Philippe Powell-lel duóban vették fel, de ennek anyaga inkább klubokba való intimitása miatt. A koncerten inkább ennek a lemeznek az anyagából válogat majd. A harmadik említett forrás pedig a füstös kocsmák zongoristáinak stílusában előadott néhány dal, legjobb példa erre a címadó „Sunset In The Blue”, a „Love song”, de a „Ninguem, Ninguem” esetében is mindenki azonnal erre fog asszociálni. A gitárnak ezekben nagyon fontos ellenpontozó szerepe van. Leginkább Diana Krall szereti ezt művelni, altos hangfekvésük is nagyon hasonló. Nyilván az sem véletlen, hogy az ő kedvenc gitárosa, Anthony Wilson is több dalban is közreműködik az albumon. Persze ennek megvan az a következménye, hogy egyhangúnak tűnhet a válogatás. De a szeretetvallás prédikátora nyilván osztja Matisse elvét: „A művészet legyen olyasmi, mint egy kényelmes, kék fotel, amelyben kipihenhetjük a fáradtságot.” 

Ezért tesz fel olyan zenei képeslapokat, mint a „From Paris With Love” örökzöldeket (ennek is van akusztikus verziója a plusz öt számot tartalmazó, év végén kihozott deluxe kiadásban), így kerül oda a „Moon river” és az „I Fall in Love Too Easily” is. A végére pedig bónuszként Dominic Miller dalát hallhatjuk, ami a közreműködő Sting szerint nem lehet mosolygás nélkül hallgatni. Az ehhez készített klip ezt illusztrálja is. Melody úgy vélekedik:  „Ezekben a bonyolult időkben az együttműködés az egyetlen megmentő kegyelem nekünk, zenészeknek”. A Sunset in the Blue zarándokai nem foglalkoznak a kételkedőkkel, fanyalgókkal, azt vállalják fel, hogy biztatást nyújtsanak a nehéz időkben. Csak meg kell keresnünk a kék fotelt, odakészíteni egy finom, régi évjáratú bordeaux-it, a többi az ő dolguk. 

 

Melody Gardot - Sunset In The Blue 

(Decca Records, 2020. október 23)