A Capella Silentium évadzáró koncertje

A 2009-ben alakult, évente három tematikus műsorral jelentkező Capella Silentium énekegyüttes június 11-én, szombaton 18 órakor, a Kelenföldi Evangélikus Templomban (1114, Bocskai út 10.) rendezendő, ingyenes évadzáró-nyárnyitó koncertjén olyan művek csendülnek fel, amelyeknek csak látszólag nincs köze egymáshoz.

Gramofon.hu

Lesz reneszánsz, barokk és 19. századi; angol, német és itáliai; tetszetős és elmélyült; bensőséges, fényűző és éteri; a cappella és orgonakíséretes; négy-, öt-, hat-, hét- és nyolcszólamú kompozíció. Az is talál kedvére valót, aki a könnyebben befogadható-átélhető zenéket szereti, és az is, aki kuriózumokra kíváncsi. A belépés ingyenes. A műsort a tízéves Sukorói Zenei Nyár programsorozat nyitókoncertjén is megszólaltatják, július 9-én.

A látszólag vezérfonal nélküli, színes műsorban elhangzik az a mű, amelynek előadását Johann Sebastian Bach készítette elő a saját temetésére, továbbá tapinthatóvá válik a rejtett zenetörténeti szál közte és a velencei Szent Márk székesegyház fényűző többkórusos stílusát beteljesítő Giovanni Gabrieli között. Megszólal két romantikus mester, Johannes Brahms és Gabriel Fauré fiatal pályakezdőként, 17. századi egyházi szövegre komponált gyönyörű kórusdala. A 16–17. század fordulójának különböző zenei műhelyeit képviseli az angol William Byrd ötszólamú miséje és az itáliai fenegyerek, az avantgárd hangzású madrigálokat író Luca Marenzio alkotása.

Részletes műsor: Giovanni Gabrieli: Deus in nomine tuo – nyolcszólamú motetta; William Byrd: Sanctus és Agnus Dei az ötszólamú miséből; Gabriel Fauré: Cantique de Jean Racine, op. 11 – orgonára és kórusra; Girolamo Frescobaldi: Canzon a Fiori musicali gyűjteményből – orgonára; Luca Marenzio: Fuggite è’l sonno – madrigál Petrarca versére; Johann Sebastian Bach: Der Geist hilft unser Schwachheit auf, BWV 226 – motetta két kórusra; Giovanni Gabrieli: Diligam te Domine – motetta hét szólamra; Johann Christoph Bach: Lieber Herr Gott, wecke uns auf – motetta két kórusra; Johannes Brahms: Geistliches Lied, op. 30 – orgonára és kórusra; Giovanni Gabrieli: O Jesu Christe – motetta hat szólamra

Közreműködik Németh Zsuzsa orgonán, vezényel: Várkonyi Tamás

További információk: www.capellasilentium.hu 

A Capella Silentium - már nyárias hangulatban. Forrás: Gramofon.hu