Christmas with Franz Liszt

Az angol cím honi terméket hirdet: Fülei Balázs szólóestjét a Zeneakadémia Nagyterméből, 2019. december 8-ról. Látatlanban kitalálható, hogy szerepel rajta a Karácsonyfa, ez a különleges kompozíció, melynek 12 tétele aligha tekinthető „tucatnak”. Nyitódarabnak a Költői és vallásos harmóniák sorozat harmadik darabját választotta a művész (Bénédiction de Dieu dans la solitude – Isten áldása a magányban), majd egy Ave Maria következik. Átgondoltságra vall, hogy Liszt több Ave Mariája közül nem a legkézenfekvőbb lehetőséget választotta (a Bénédictiont megelőző darabot a ciklusból), hanem egy zongoraiskola számára komponált – egyébként „Róma harangjai” megkülönböztető névvel is illetett tételt.

Fittler Katalin

Így állt össze a csaknem ötnegyed órás program, amelyről így utólag nehéz lenne eldönteni, „élőben” jelentett-e nagyobb élményt, vagy pedig – a korlátlan ismételhetőség lehetőségével – felvételről. Az viszont aligha kétséges, hogy azok, akik jelen voltak a felvétellé örökített hangversenyen, utólag szívesen veszik a megörökített produkciót.

Napjainkban könnyű feladatnak tűnik, olyan „fiatal” magyar zongoraművészt mondani, akihez koncert- és felvételélmény fűzi a zenebarátot. Sőt, leginkább az jelentene problémát, ha mindösszesen egy nevet lehetne említeni. Történik ez aközben, hogy a „fiatal” jelző szinte hozzátapad a közismertté váló művész nevéhez, miközben az idő halad, s erre a jelzőre, tényleges életkoruk okán, jogosan aspirálnának a feltörekvő generáció újabb ígéretei.

 

 

A 30-as évei végéhez közeledő Fülei Balázsnak mintegy „személyes ismertetőjegye”, hogy szívesen vállalkozik arra, hogy maga írja felvételei kísérőszövegét. Ezt a fórumot arra használja, hogy felkínálja a lehetőséget a hallgatónak: hozzá hasonlóan irányítsa figyelmét a művekre. Ami már csak azért is fontos, hogy semmiképp se maradjon meg a zenehallgatás lehetősége valamiféle háttérzenével való együttélés szintjén, hanem az érdeklődő érezze magát személyesen megszólítottnak. És ha ehhez segítség kell, megadja az előadó. A Karácsonyfa-ciklusról ezt olvashatjuk: „Az első 8 darab a családi együttlét hangulatát árasztja számomra, az utolsó négy a magányét”. Inspiráló megjegyzés, csakúgy, mint a plasztikus kép, Lisztet idős emberként elképzelni, akivel akkor is élménytadó együtt ülni, ha ritkán szólal meg társaságunkban. 

Ez utóbbi gondolata szervesen kapcsolódik a felvétel címéhez – a Karácsony Liszt Ferenccel programhoz. Amely természetesen nem zárja ki a lehetőséget, hogy az év folyamán bármikor felidézzük ezt a zenei élményt, miként a fényképalbumokat sem csupán aktualizáltan forgatjuk.

Hogy a felvétel anyagát hangversenyen rögzítették, le sem tagadható – a közönség-neszezések egyértelműsítik azt. Fülei Balázs részéről értékelendő a teljesítmény, az a kettős igényesség, hogy miközben (tudva a felvételkészítésről) maximális perfekcióra törekszik, egy pillanatra se adja fel az interpretációnak a koncertlégkört megteremtő, belefeledkező alapélményét. Mesterség és művészet – a hivatás szintjére emelve.

 

Kiadó: BMM 

Katalógusszám: 2020CL2