ha Gramofon - klasszikus és jazz zene

Csodagyerekek a Pannonnal

Örökség - In memoriam Varga Tibor címet viseli a Pannon Filharmonikusok október 14-i hangversenye a pécsi Kodály Központban, amelyet négy nappal később, október 18-án a Zeneakadémián is megismételnek. A koncerteken négy rendkívül tehetséges, ifjú hegedűsnek tapsolhat a közönség Varga Gilbert vezényletével. 

Többek között Csajkovszkij-, Mozart-, Mendelssohn-, Kreisler-, Vecsey-, de Falla- és Saint-Saëns-művek is felhangzanak az október 14-i és 18-i esteken, amelyek négy vendégművésze: Edna Unseld, Laurentia Jinan Woo, Mariam Abouzhara és Seohyun Kim. A hangversenyek Varga Gilbert édesapja, a 100 éve született hegedűművész és tanár Varga Tibor előtt tisztelegnek. Az esteken olyan fiatal, versenygyőztes hegedűművészek mutatkoznak be, akik pályájuk elején tartanak, mégis játékukban hordozzák a legendás magyar hegedűiskola évszázados hagyományát. 

(Seohyun Kim)

Varga Tibor hegedűművész egész életében nagy hangsúlyt fektetett a fiatal tehetségek felkutatására, magasabb szintű képzésükre és tehetségük felvirágoztatására. Így tett fia, Varga Gilbert is, amikor az édesapja emlékére rendezett, két hangversenyre összehívta a világ hegedűs csodagyerekeit. Erre a két estére négy rendkívül fiatal és máris igen komoly repertoárt játszó hegedűs érkezik, olyan művészpalánták, akik minden bizonnyal a XXI. század legnagyobb hegedűművészei között foglalják majd el a helyüket. A színes és gazdag műsor az ő repertoárjukból állt össze. Mindenki hoz magával egy zenekari darabot vagy egy-egy versenyműtételt, amelyen keresztül bemutatkozhat a zenekarnak és a közönségnek.  Dél-koreai, az Egyesült Államokban élő dél-koreai, svájci, valamint Bécsben élő magyar fiatal virtuóz, különböző egyéniségek lesznek tehát a reflektorfényben a világ minden tájáról.