ha Gramofon - klasszikus és jazz zene

Czidra László-emlékkoncert Zemplénben

Czidra László a Zempléni Művészeti Napok indulásától egészen haláláig (2001) állandó fellépője volt a fesztiválnak, hol a Liszt Ferenc Kamarazenekar szólistájaként, hol együttesével, a Camerata Hungaricával, hol különböző kamaraprodukciók tagjaként. Sok emlékezetes koncert fűződik a nevéhez, remélhetően a fesztivál állandó vendégei közül is sokan őriznek szép emlékeket ezekről a felejthetetlen eseményekről! 

Az Excanto Együttes vezetője, Kállay Gábor közel negyedszázadot játszhatott együtt a Mesterrel a Camerata-ban, és abban a szerencsében is részesülhetett, hogy 1997-től lányai: Katalin és Ágnes is tagjai lehettek az együttesnek.

Czidra László emléke a mai napig elevenen él, egykori kollégái és barátai minden évben tartanak emlékkoncertet, kettőt is: egyet a Weiner Konziban (Weiner Leó Zeneiskola AMI és Zeneművészeti Szakgimnázium, Bp. – ahol haláláig tanított), egyet pedig a Nádor Teremben.

 

(Harsányi Zsolt)

Az idei év januárjában termet neveztek el róla a Weinerben, innen jött az ötlet, hogy az Excanto az ezévi zempléni koncertjét Czidra László emlékének szentelje. Műsoruk gerincét a Camerata Hungarica repertoárja adja, ennek megszólaltatásához két vendéget is hívnak, Molnár Andrea Czidra-díjas furulyaművészt és Harsányi Zsoltot, aki dulciánon, a fagott reneszánszkori változatán játszik.

Az augusztus 13-i, esti koncertnek a sárospataki Rákóczi-vár Lovagterme ad otthont.