Egy hétvége a vonósnégyesek bűvöletében

A BQW fesztivál a kamarazenei műfajok csúcsát, a vonósnégyest állítja a középpontba. Az élő koncertsorozat valódi kuriózum a magyar koncerttermek kínálatában, mivel évente egy-egy választott zeneszerző összes kvartettjét bemutatja, így adva átfogó képet a szerző életútjáról és zeneszerzői munkásságáról vonósnégyesei tükrében. 2022-ben, április 8-10-én a Budapest Quartet Weekend az egyik legnagyobb zeneszerző óriás, Wolfgang Amadeus Mozart köré épül. 

A Budapest Kvartett Hétvége évről-évre jelentős érdeklődés és szakmai siker közepette zajlik. Mozart összes vonósnégyese sehol nem csendül fel egy hétvége alatt, így a BQW rendezvénye nemzetközi viszonylatban is hiánypótló. A komplexitás jegyében az elhangzó műveket zenetörténeti előadás vezeti be.

 

(Kodály Kvartett)

A fesztivál keretében minden évben fiatal tehetségek és meghatározó hazai kvartettek lépnek fel. Az idei év fellépői az Accord Quartet, a Central European String Quartet, a Dohnányi Quartet, a Kállai Kvartett, a Korossy Kvartett, a Kodály Kvartett, a Deák Vonósnégyes, a Selmeczi Kvartett, a Sonus Cordis Kvartett, a Szervánszky Quartet, valamint a művészeti vezető, G. Horváth László hegedűművész együttesei: az Anima Musicae Kamarazenekar és a Quartetto Speranza szerepelnek. A koncertek műsorvezetői Becze Szilvia, Bolla Milán és Tóth Endre, a Magyar Rádió munkatársai.

A klasszikus zenei fesztiválok ünnepi hangulatát varázsolják a szervezők Budapest egyetlen intim hangulatú szecessziós hangversenytermébe, a Nádor Terembe. Mozart varázslatos muzsikájával az egész hétvége alatt lelki, szellemi feltöltődést ígér a közreműködő együttesek személyes varázsa, akik a hazai koncertélet meghatározó alakjai. A BQW rendezvénye minden évben egy zeneszerző összes vonósnégyesét mutatja be, így kiemelten hiánypótló és nemzetközileg is egyedi arculattal rendelkezik. A fesztivál fontos és megkerülhetetlen fórumot jelent a hazai kvartetteknek, lehetőséget a fiatal együtteseknek.