Egyedülálló komolyzenei élmény

Tizenharmadik alkalommal vehetik át a zeneművészet legkiemelkedőbb fiataljai a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjaz, ez alkalommal bárki ingyenesen követheti az online rendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án, 19:30-tól az mvmjuniorprima.hu oldalon.

Az MVM Zrt. mint a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategória társalapítója az elmúlt közel másfél évtizedben összesen 120 kimagaslóan tehetséges fiatal művésznek adta át az elismerést és az ezzel járó támogatást. Idén is 10 zenei géniusz veheti át a díjat, most először azonban a díjátadót és az azt követő gálakoncertet bárki ingyenesen, regisztráció nélkül megtekintheti az mvmjuniorprima.hu oldalon. 

„Az MVM Csoport számára évek óta kiemelkedően fontos társadalmi ügy a fiatal tehetségek, illetve a kulturális értékteremtés támogatása. A Junior Prima Díjak átadása az év egyik legjelentősebb művészeti eseménye számunkra. A pandémiás helyzetre való tekintettel a díjátadót most nem hagyományos módon bonyolítjuk le, hanem online közvetítés formájában valósítjuk meg. A közvetítéssel ugyanakkor bárki számára elérhetővé téve ezt a különleges élményt. Cégcsoportunk legfőbb mozgatórugója az innováció, és úgy gondolom, ebben a rendkívüli helyzetben is meg tudjuk mutatni, hogy mindig megtaláljuk a legjobb megoldásokat” – mondta Kóbor György, az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója.

 

Számos korábbi Junior Prima díjazott mára a világ legjelentősebb hangversenytermeiben lép fel, a fejenként kétmillió forint támogatással járó díj nem csupán pénzbeli juttatást, hanem jelentős szakmai elismerést is jelent. A rangos díjátadó eseményen minden évben tíz fiatal művész kapja meg a Junior Prima Díjat, ami az ifjú zeneművészek körében a legnagyobb presztízsű hazai elismerésnek számít. A zsűri tagjai minden évben a magyar zeneművészet szaktekintélyei közül kerülnek ki. A korábbi évekhez hasonlóan idén is dr. Vigh Andrea Liszt- és Prima-díjas hárfaművész, Érdemes Művész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora a grémium elnöke. A zsűri tagjai továbbá Marton Éva Prima Primissima-, Kossuth- és Szent István Rend-díjas operaénekes, a Nemzet Művésze, Dráfi Kálmán Liszt-díjas zongoraművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zongora tanszékének vezetője, Fekete Gyula Erkel-díjas zeneszerző, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zeneszerzés tanszékének vezetője, Fülei Balázs Liszt- és Junior Prima-díjas zongoraművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem kamarazene tanszékének vezetője, Binder Károly Erkel-díjas zongoraművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz tanszékének vezetője, Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, Liszt-, Prima- és Junior Prima-díjas, Érdemes Művész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem adjunktusa, Boldoczki Gábor Liszt- és Junior Prima-díjas trombitaművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára, Fazekas Gergely zenetörténész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense, valamint Jakobi László gordonkaművész, Cziffra Életműdíjas hangversenyrendező. 

„Korábbi díjazottjaink nemcsak Magyarországon, hanem külföldön is jelentős sikereket érnek el, kiemelkedő művészeknek számítanak, a világ legnevesebb helyszíneit töltik meg zenével. Egyértelműen kijelenthetjük, hogy a magyar zeneművészet új generációi is a legmagasabb szakmai, művészeti színvonalat képviselik” – vélekedik dr. Vigh Andrea, a zsűri elnöke. 

A november 26-i online eseményen tehát kiderül, hogy idén mely fiatal tehetségek vehetik át a Junior Prima Díjat magyar zeneművészet kategóriában, sőt egy gálakoncert keretében tudásukat is megcsillantják a díjazottak. 

További részletek: https://mvmjuniorprima.hu/  

Facebook esemény: Junior Prima díjátadó és gálakoncert