Értékőrzők

Még a múlt évezredben történt, amikor egy fiatalember, Teleki Béla érdeklődése a zenehallgatástól a zene megszólaltatása felé fordult, és belső indíttatása által vezérelve szerette volna mások számára is megmutatni azt a zenei élményt, amelyet ő is megél. Szerette volna úgy megszólaltatni mások számára is a zenét, ahogyan ő hallja. Majd történt egy szép napon, hogy az orvosként és lélekgyógyászként praktizáló Ohár Andrea minőségi rendszert szeretett volna vásárolni az otthonába, és a vásárlás nemcsak a zenei élményt hozta be a lakásba, hanem a szerelmet is. Megépült a rendszer, és már társként indultak el a közös úton, amelynek fontos kísérőjévé vált a zene.

Könyves Klaudia

Ezzel a bevezetéssel kezdi mesélni Andrea az Allegro Audio történetét, annak a vállalkozásnak az elindulását, amelyik mára világhírű márkaneves audióeszközök forgalmazásának a jogát nyerte el, majd saját eszközeit is megalkotta, illetve az Allegro Audio Club ötletével egy olyan összetartó és szakmailag elkötelezett közösséget is létrehozott, amelynek keretében a szakmai beszélgetéseken túl missziós elhivatottsággal jelenik meg az értékek megőrzése, a minőség és a különleges zenei élmények megosztása. 

(Az Allegro Audio bemutatóterme - forrás: Allegro Audio)

A kezdeti lépésekről kérdezve megtudom, hogy az út sok próbálkozáson át vezetett, mire Egerben működő vállalkozásként elindulhatott. Az Allegro Audio Kft. megalapítása ekkor már nemcsak az élmények szintjén, hanem a gazdasági területen is közös felelősséget vállalva erősítette tovább Andrea és Béla kapcsolatát. Immár társként 2015-ben nyitották meg Eger történelmi belvárosában az Allegro Audio Bemutatótermet, majd pár hónap elteltével szerepet vállaltak a hazai és az európai audióvilágban egyaránt. Béla a bemutatóteremben azzal az elszántsággal dolgozott, hogy a hangszerek varázslatos megszólalását be tudja emelni a bemutatóterembe és így a zenebarát otthonába is. Mindezt töretlen elhivatottsággal tette és teszi a mai napig is, és azzal a meggyőződéssel, hogy a zenehallgatás tanulható, fejleszthető, és az élménye átadható, másokkal megosztható. A bemutatóterembe látogatók a szakértői támogatáson túl az igényeknek és a lehetőségeknek leginkább megfelelő döntés meghozatalában is segítséget kapnak. Ahogy holnapjukon is olvasható: teszik „mindezt elhivatottságból és a zene és zenei hangzás legmélyebb tisztelete és szeretete okán.”

A vállalkozás újabb szintre lépését a több világszínvonalú márka magyarországi forgalmazási jogának elnyerése jelentette 2016-ban. Így kerültek a bemutatóterembe a Chario Loudspeakers olasz hangsugárzók, majd a következő évben a nagy múlttal rendelkező angol hifigyártó, a Rega termékei. A sikeres munka eredményeként elnyerték a jogot az olasz Franco Serblin termékek forgalmazására (Serblin utódja, Massimiliano Favella által), később bővült a portfólió a szerbiai magyar Mikovity Zoltán által tervezett és gyártott Soltanus elektrosztatikus hangsugárzókkal. Nemrégiben a szintén szerb Miroslav Popović-tyal, a Way Cables high end manufaktúra tulajdonosával kezdtek közös munkát, és a legutóbbi (de nem az utolsó!) projectjük a HOLBO, a szlovén Bostjan Holc által gyártott high end analóg lemezjátszó. „Büszkén mondhatjuk – meséli Andrea –, hogy olyan kivételes emberekkel kerültünk kapcsolatba a zene révén, akik velünk azonos módon viszonyulnak a zenéhez, az értékekhez és ezeken túl az üzlethez is. A munkánk során soha nem arra törekedtünk, hogy számtalan márkát képviseljünk valamilyen szinten, hiszen nem vagyunk brandgyűjtők. Sokkal inkább arra törekszünk, hogy a ránk bízott értéket és bizalmat jól gondozzunk hazánkban. És a közös munka sok tartalmas és értékes kapcsolatot is hozott számunkra.”  

(A Flow One by Allegro integrált erősítő - forrás: Allegro Audio)

Bár Eger városa méltó otthon adott a bemutatóteremnek, mégis kiesett a zenei élet és az audiofil kereskedelem középpontjából, így 2018-ban megszületett a döntés a Budapestre költözés mellett, ahol az Andrássy úton, rendkívül impozáns környezetben, közvetlenül az Operaház szomszédságában várja azóta is a látogatókat. A budapesti helyszínnel és az audiofil szakmában eltöltött két évtizedes munkával, a sok tapasztalat és élmény után szinte törvényszerű volt és belső törekvésként fogalmazódott meg az a szándék, hogy létrejöjjön egy saját készülék – ez lett a Flow erősítő, majd termékcsalád. A Csíkszentmihályi Mihály által megfogalmazott életérzés, a flow ihlette a termék nevét, és egy olyan készülékcsaládot jelöl, amely nemcsak nagyon jó, hanem megtestesíti mindazt, ami elvárható egy kiváló minőségű készüléktől: design, koncepció, minőségi követelmények, hangzás – kompromisszumok nélkül. Így született meg a FLOW by Allegro koncepció, amely nemcsak a zenei hangzás tekintetében jelent különleges, igazi, flow élményt, de az egyedi designelemeknek köszönhetően az otthon megjelenésének is meghatározó eleme lehet. A külső megjelenés tervezését a flow életérzése, az áramlás ihlette, ez köszön vissza az előlap vonalain. Lélekgyógyászként, pszichiáterként állítja Andrea, hogy a Flow by Allegro erősítők által létrehozott zenei élmény segít a lelki egyensúly kialakításában, mint ahogyan a zene segíti a belső lelki világunk kialakítását, az érzelmi intelligencia, a motivációink és az érzelmeink gazdagítását.

(Az Allegro Audio bemutatóterme - forrás: Allegro Audio)

Az elmúlt években az erősítők számos változáson, fejlesztésen estek át technikai és designszempontból egyaránt, de egyvalami mindig konstans maradt, éspedig az a törekvés, hogy a zeneiség legyen meghatározó. „A technikai paraméterek mellett a Flow by Allegro tervezése, fejlesztése és gyártása során mindig a mérési adatok fölé helyeztük és helyezzük a hangzás minőségét és a készülék keltette hangélményt” – hangsúlyozza Andrea. Hogy a zene mágiája létrejöjjön, szükség  van a technikai paraméterek mérése mellett az érzéssel vigyázó kezekre is, mert általuk épülnek igazi audióeszközzé. Ezért minden legyártott készüléket személyesen ellenőriznek egy záró méréssel, és amennyiben megfelel az általuk támasztott szigorú elvárásoknak, csak akkor kerül dobozba, várva, hogy a leendő tulajdonosa boldogan és várakozással kibonthassa azt.    

(A Flow Two by Allegro erősítő - forrás: Allegro Audio)

A bemutatóterem és az eszközök után a Clubra irányulnak a kérdéseim, leginkább az érdekel, hogyan képzeljük el magát a Clubot, hogyan jött létre, kik a tagjai és mi zajlik a találkozókon. Andrea elmeséli, hogy az Allegro Audio Club egy zárt csoport, havi rendszerességgel működő összejövetelekkel. Céljuk, hogy teret és hátteret adjanak a minőségi és tudatos zenehallgatásnak. Fontos számukra, hogy az érdeklődők ne csak a kiváló hangminőséggel ismerkedjenek, hanem a nagybetűs zenével és az abban rejlő muzsikával, nem különben a rögzített hangok reprodukcióinak történetével, fejlődésével és azok lehetőségeivel. Missziójuk, hogy az alkalmanként meghívott előadóink segítségével kiváló zenei és gyakorlati hangtechnikai tapasztalatokkal gazdagodjanak az Allegro Audio Clubba betérők. Az összejövetelek házigazdája Béla, szakmai vezetője Szalai László hangmérnök. Az esteken olyan témákat járnak körbe, mint például a hangfelvétel-történelem (korabeli eszközök bemutatásával), az analóg hanglemez elmúlt bő 100 éve, de hangfelvételek zenei aspektusairól is beszélgetnek előadókkal, zeneszerzőkkel, karmesterekkel, hangmérnökökkel, zenei rendezőkkel, és volt már előadás a magyar hanglemezipar történetéről vagy a pszichoakusztikáról is. A csoport létrehozásával céljuk továbbá egy olyan platform kialakítása, ahol a tagok értékes és érdekes információkat oszthatnak meg egymással a fentiekben vázolt témákban, a zenével, zenehallgatással, az értékek megtartásával, nem utolsó sorban hangtechnikai kérdések, problémák megbeszélésével, azok lehetséges megoldásaival kapcsolatban. Ezek az értékes összejövetelek fontosak a mai értékvesztett világban – hangsúlyozza Andrea.

(Forrás: Allegro Audio)

Ahogy hallgatom őt, egyre világosabban körvonalazódik számomra, hogy Béla és a szakértelme, illetve a vállalkozás érzelmi motorja, Andrea hogyan inspirálják egymást, és milyen különös harmóniát alkot a két világ. Azt gondolom, hogy rendkívül szerencsések, és mindketten azzal foglalkoznak, ami a szenvedélyük – a zenével. De mi is a szerencse az ő szemszögükből? „Azt valljuk – érkezik a válasz –, hogy mindegy, mivel foglalkozol. Lehetsz informatikus, űrhajós, matematikus, újságíró, bármi a világon. Végezheted a munkád bármilyen formában: beosztottként, vállalkozóként, vezetőként. Értelmezhetjük bárhogyan, voltaképpen mindig az emberekért dolgozol. Jól akkor csinálod, ha mindig őket szolgálod a tudásoddal, hivatásoddal, cselekedeteiddel, művészeteddel, mindennel, amit adni képes vagy. Hiszen minden cselekvés végén ott áll az ember. Ahogy mi magunk is, akárhová megyünk, elvárjuk, hogy a lehető legkorrektebb viszonyulást, a legkedvesebb kiszolgálást, a legmagasabb minőségű terméket kapjuk. Ez a mi törekvésünk is, hogy mindig a legjobbat hozzuk ki magunkból, és az ügyfeleink számára is ugyanezt nyújtsuk. Hogy minden cselekedetünkben, minden kapcsolatunkban ez jelenjen meg – a minőség, a tisztelet és a szenvedély. A zene és az emberek szenvedélyes szeretete. Ennek mentén valóban elmondhatjuk, hogy nagyon szerencsések vagyunk, hiszen olyan hivatásunk van, olyan a munkánk, amit szeretünk. Amit igyekszünk legjobb tudásunk szerint, szenvedélyesen és szeretettel végezni, még ezekben a nehéz, pandémiás napokban is. Igyekszünk a legjobbat adni magunkból, a készülékeinkből, a legtöbbet átadni abból, amit mi már megismertünk. Átadni a flow-érzést! Bízunk abban, hogy ezt még a következő 20-30 évben így tehetjük.”

Andrea és Béla történetéből sokat merítettem. Például azt, hogy nem érdemes a mai élettempó, a tömeggyártás és a fogyasztói társadalom Bermuda-háromszögében elveszni, hanem elhivatottsággal, elkötelezettséggel érdemes munkálkodni az emberléptékű világ megőrzésén. De azt a gondolatot is magammal hoztam a bemutatóteremből, hogy emberi kapcsolatokat fenntartó és megbecsülő törekvések talán soha nem voltak ennyire fontosak, mint a mai időkben. Szintén feljegyeztem magamban az érték fontosságát, és azt, hogy az értéket mintaként mások számára is megmutathatjuk. És nem utolsósorban megerősítést kaptam abban, hogy az elmélyült tevékenységeknek, az odafigyelésnek, a minőség létrehozásának, az értékek átadásának tudatos vállalása a legkomolyabb kihívás a mai világban. Köszönöm a találkozást!