Évadot hirdetett a Nemzeti Filharmonikusok

Meghirdette a 2018/2019-es évadra szóló kilenc bérletét a Nemzeti Filharmonikusok. A tradíciók megtartása mellett új utak keresésére indulnak, régi és új helyszínekkel, hazai és külföldi sztárfellépőkkel, remekművekkel készülnek meghódítani a közönséget.

Az NF 2018. március 27-én sajtótájékoztató keretében mutatta be új bérleteit, az eseményen részt vett Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, Hamar Zsolt zeneigazgató, Herboly Domonkos főigazgató, Somos Csaba, a Nemzeti Énekkar karigazgatója, Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója, valamint különleges vendégként Várdai István, a Müpa „évad rezidens művésze”, a világ egyik legkiválóbb csellistája.

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar (fotó: Wágner Csapó József)

Hoppál Péter elmondta, a Kocsis Zoltán halála után következő nehéz időszakban kiválóan helytállt az új menedzsment és vezetőség, s a lassan végéhez közeledő, első, „átmeneti” évadban is sikereket értek el. Ehhez szükség volt a zenészek áldozatos munkájára, a próbák és fellépések számának növelésére. Külön köszönetet mondott az együttesnek azért, hogy a kulturális alapellátás fejlesztéséért is erőfeszítéseket tettek, eljuttatva a komolyzenét azoknak is, akiknek a magas kultúra nem képezi mindennapjaik részét. Fontos komolyzenei innovációs műhely jött így létre, de arra is kérte az együtteseket, az évad végén mérlegeljék az elvégzett munkát és az új perspektívák keresése mellett soha ne engedjenek a már megszokott magas színvonalból.

Káel Csaba biztosította az NF képviselőit arról, hogy a Müpával való együttműködés továbbra is biztosított, az intézmény otthon kíván adni az együttesnek és segíteni fogja a külföldi kapcsolatok építését is.

Várdai István, aki csellójátékával a sajtótájékoztató közönségét is megörvendeztette, október 4-én Bertrand de Billy vezényletével és Nemzeti Filharmonikus Zenekar kíséretével francia zeneszerzők műveit adja elő. Üdvözölte az NF új kezdeményezéseként létrejött Zenekari Akadémiát, mert mint elmondta, manapság már nincs különbség szólista és zenekari zenész között, egy jó zenésznek minden területen meg kell állnia a helyét.

A következő évad bérletei Hamar Zsolt és Somos Csaba mutatták be. A Müpában két önálló bérlettel várják a közönséget: Kobajasi Kenicsiró, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar örökös tiszteletbeli elnök-karnagya a nevét viselő bérlet záró koncertjén Verdi Requiemjét fogja vezényelni, a bérlet és az évad nyitókoncertjén pedig Ránki Fülöp játssza majd Bartók I. zongoraversenyét. A Kocsis Zoltánról  elnevezett bérletet Várdai István és Bertrand de Billy közös hangversenye nyitja, de a későbbi koncerteken Hamar Zsolton kívül olyan nagyságok is vezényelnek majd, mint Sylvain Cambreling és Hartmut Haenchen. A Zeneakadémiána folytatódik a Ferencsik János bérlet, mely azokat várja, akik szívesen kalandoznak a zenetörténet különböző korszakaiban és a nyitottak a ritkaságok megismerésér. A Bérlet hangversenyein elhangzanak Zemlinsky, Szymanowski, Rachmaninov és Dvořák művei. A felújított Pesti Vigadó akusztikailag és esztétikailag tökéletes teret ad a Lukács Ervin bérlet koncertjeinek, melyek mindegyikén elhangzik majd egy-egy Beethoven-opus.

Hamar Zsolt

Újdonság, hogy hazánk egyik legnagyobb és legkiválóbb kórusa, a Nemzeti Énekkar is önálló bérlettel jelentkezik az Olasz Kultúrintézetben, hűen reprezentálva a kórus művészeinek sokszínű tudását és világviszonylatban is széles repertoárját. Mint Hamar Zsolt elmondta, eddig kissé méltatlanul, a zenekar a „használta” a kórust, ám most eljött az ideje, hogy ez fordítva is működjék.  A Nemzeti Énekkar elődjét, a Magyar Állami Énekkart 1986-ban alapította meg Pászti Miklós, erre és születésének 90. évfordulójára emlékezve hozták létre a Pászti Miklós bérletet. Új helyszínül szolgál majd Pollack Mihály téri Festetics Palota a Tükörtermi esték bérlet Haydn-sorozatához. Szintén friss kezdeményezés Gin-tonik – Kortárs és jazz bérlet. A koncerteket a Várkert Bazárban rendezik meg, hiszen kellősen izgalmas és újszerű helyszín ez a kortárs zene és a jazz világának összekötéséhez.

Korábbi évekhez hasonlóan idén is lesz Próbatermi vendégség kamarahangversenyekkel és nem maradhatnak el a Zenemánia – minden, ami Zene ifjúsági sorozat előadásai sem.

A nagyközönség a bérletek 2018. március 29-től szeptember 25-ig vásárolhatja meg online vagy személyesen az ismert jegypénztárakban.