Február a Társaskörben

Könnyedebb és komolyabb műfajokkal, ifjúsági műsorral, operával, régi zenével és jazzel várja a farsangi időszakban közönségét az Óbudai Társaskör. A hangversenyeken ritkán hallható művek és közkedvelt darabok különleges feldolgozásai hangzanak el, bemutatkoznak a legfiatalabb generáció tagjai és már régóta elismert művészek is pódiumra lépnek 

Február 11-én a Bubnó Tamás vezette Szent Efrém Férfikar Ima és ritmus címmel tart szakrális zenei játszóházat, ahova minden játékos gyermeket várnak 9-99 éves korig! Kell-e az imához ritmus? Miféle ritmus illik az imához? Csak lassú ritmusban lehet szépen imádkozni? Miért jobb - ha jobb - gyorsabb ritmusban imádkozni? Aki énekel, kétszeresen imádkozik? Hangszerrel nem is lehet imádkozni? A Szent Efrém Férfikar interaktív ima-estjén négy földrészről származó csodaszép imazenékkel reméli megadni a választ ezekre látszólag könnyű kérdésekre Indiától Latin-Amerikáig, Libanontól Dél-Afrikáig.

Szent Efrém Férfikar

Másnap, február 12-én az opera szerelmesei Baranyi Ferenc Az opera négy évszázada című sorozatának negyedik részén ismerhetnek meg rejtett összefüggéseket és eltérő azonosságokat. A műsorban olyan operarészletek kerülnek egymás mellé, amelyeknek – látszólag – semmi közük egymáshoz. Ám aki keres, talál. A műsor vezetője keresett, s hogy miket talált, kiderül ezen az estén. Baranyi Ferenc segítségére mindebben Harazdy Miklós zongoraművész és a Zeneakadémia fiatal énekesei, Kissjudit Anna, Molnár Tímea és Ninh Duc Hoan Long lesznek.

Nagy Réka és Szászvárosi Sándor viola da gambán, Papp Rita csembalón játssza német és francia barokk szerzők műveit február 15-én. A koncerten műsorán szereplő mindhárom német zeneszerzőre igaz, hogy viola da gambára komponált műveik mennyiségével nem kényeztették el a hangszer játékosait. Ráadásul, a műveikből napjainkban játszott repertoár leginkább más hangszerelések, hangszercsaládok felé fordult. Ezért is nagyon fontos, hogy Szászvárosi Sándor és művésztársai e programban a ritkán hallható művekre fókuszálnak. Három teljesen különböző szerző különböző kompozíciós formában komponált műve, különböző karakterű szonátája csendül fel. Johann Sebastian Bach, a korát betetőző, obligát csembalós szonátája; Telemann, a barokk kor olaszos stílusú szonátája, illetve a klasszika felé forduló, de még gáláns stílusban komponáló Carl Philipp Emanuel Bach szonátája lesz hallható.

Nagy Réka, Szászvárosi Sándor és Papp Rita

A hangverseny második felében a Napkirály korának zenéit hallhatja a közönség. Természetesen megszólalnak minden idők legismertebb gambajátékosának és komponistájának, Marin Marais-nek, valamint a nagymesternek, Sainte-Colombe-nak, a Minden reggel című filmből már jól ismert zeneszerzőnek, és kora legvirtuózabb játékosának, Forqueray-nek a szvitjei, koncertjei.

A Hónap Eseményére hívja az érdeklődőket az Óbudai Társaskör február 23-án: Kósa György, a 20. századi magyar zeneszerzés kiemelkedő alakjának művei hangzanak el a Mácsai János zenetörténész által vezetett házi koncerten. A komponista számtalan műfajban alkotott, legjelentősebbek azonban vokális művei, ezen belül dalai. Zongoraművészként nyilvános szereplései mellett otthonában évtizedeken keresztül házi koncerteket tartott, ahol a zongora- és kamarairodalom széles horizontja mellett saját kompozíciói is megszólaltak. Ennek a házi muzsikálásnak folytatásaként a zeneszerző fia, Kósa Gábor az Óbudai Társaskörben sorozatot indított, amelynek ez lesz a tizenharmadik előadása, olyan művészek közreműködésével, mint Korondi Anna énekművész és a hegedűs SooEun Lee, továbbá Dirk Hegemann brácsaművész, Kirkósa Tamás csellista, valamint Szalai András cimbalmos.  Az esten fellép Merényi Judit előadóművész is.

A hónap végén, február 26-án a fiatal zenészgenerációt képviselő két kiváló zongorista, Káel Norbert és Balog József koncertjén klasszikus darabok jazz variációi hangzanak el. Káel Norbert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz tanszakán Binder Károlynál és Oláh Kálmánnál tanult, majd a világhírű Berklee College-ban folytatta tanulmányait Laszlo Gardonynál és Joe Lovanónál. A tanulást New Yorkba költözése után is folytatta, de emellett számos helyen koncertezett világszerte és Magyarországon egyaránt. Itthon többször fellépett a Művészetek Palotájában és  gyakran játszik a legrangosabb jazzklubokban. A szélesebb magyar közönség legutóbb a Prima Primissima díjátadó gálakoncertjén hallhatta.

Káel Norbert és Balog József

Balog József a fiatal zongorista generáció egyik legtehetségesebb tagja. Zenészcsaládból származik, zenei tanulmányait négyévesen magántanárnál kezdte. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen kitűnő minősítéssel diplomázott Krause Annamária és Jandó Jenő növendékeként. Tanulmányi évei alatt több hazai és nemzetközi versenyen nyert díjakat. Ezek közül kiemelkedik a Chopin zongoraverseny I. díja (1999, Budapest), és a Liszt–Bartók Nemzetközi Zongoraverseny I. díja (2000, Budapest), a Nemzetközi Liszt Zongoraverseny „Sajtó különdíja” (2005, Utrecht). Hét lemeze jelent meg, első  szólólemeze, melynek címe Hungaricum, 2005-ben elnyerte a Nemzetközi Liszt Ferenc Hanglemezverseny Nagydíját.