Táncház, népmese, Bukovinai nap – a Hagyományok Háza novemberi programjai

A Hagyományok Háza a népi kultúra minden területéről kínál programokat november hónapban is: folytatódik a táncház-sorozat és lesznek táncelőadások, koncertek, beszélgetések és egyéb előadások is, de a gyermek- és családi programokból is bőséges a választék.

Novemberben is töretlenül folytatódik a Hagyományok Háza táncház-sorozata, ahol minden szombaton este 7 órától hajnali 2-ig várják az érdeklődőket. Újdonság, hogy kezdő és haladó tanfolyam is indul, ezeket a táncház első két órájában rendezik, mindkét csoport énektanításban is részesül. A táncházakban közreműködnek a Borfolk, a Ritka, az Üsztürü, az Eszterlánc zenekar, valamint Vizeli Bálint és barátai, az énektanítás pedig Havay Viktória, Juhász Réka és Sturcz Noémi segítségével zajlik.

A Magyar Állami Népi Együttes Az örök Kalotaszeg című előadása, a Bánffyhunyadról származó zenész család, a Vargák („Csipások”) zenéje kapcsán Kalotaszeg tipikus román, magyar, cigány népzenéjét, táncait foglalja össze november 15-én, majd november 22-én pedig a Kolozsvári piactéren című előadásuk tekinthetik meg az érdeklődők. November 26-án a Jászok című történelmi dal- és táncjáték mutatja be a jászok rendkívül összetett és hihetetlenül izgalmas történelmét, a jászok sokoldalúságát és tehetségét több mint száz szereplő részvételével. Az előadásban kórus, zenekar, táncegyüttes, képzőművészek, valamint népzene és az opera műfajának legjobbai közül kikerülő táncos, énekes és zenész szólisták és a Fölszállott a páva tehetséges fiatajai is közreműködnek. A hónapot a tánc műfajában a Fókuszban a koreográfusok című előadás zárja, mely a 70-es, 80-as években a Balt Orient Expressen rendszeresen Erdélybe utazó Könczei Árpád és Diószegi László koreográfiái mutatja meg. Két táncos és koreográfus akkoriban a maga élőben közegében látta, tanulta és gyűjtötte a népzenét, néptáncot, ezek az élmények pedig egész életüket és munkásságukat meghatározták.

A Magyar Állami Népi Együttes két tisztán zenei előadással készül lesz a Hagyományok Házában novemberre. November 16-án Cseszák Zsombor prímás vezeti az együttest. A vajdasági hegedűs a 2018-as Fölszállott a páva Döntők döntője győztese, a Fokos zenekar állandó tagja. A 2018-as prímásverseny különdíjasaként kapta a fellépési lehetőséget a Magyar Állami Népi Együttes zenekarával, ez alkalomból muzsikálnak együtt a Hagyományok Házában. November 17-én a Magyar nótakincsek nyomában című est keretében a Magyar Állami Népi együttes Radics Ferenc prímás segítségével idézi meg a kávéházi cigányzene, a magyar nóta aranykorszakának hangulatát. Egykor közismert dalszerzők, Németh Béla, Dankó Pista, Erőss Béla nótái szólalnak meg olyan híres nótaénekes tolmácsolásában, mint például Budai Beatrix. Közreműködnék még a balatonfüredi Anna-bál prímásversenyének díjazottjai és a Muzsikáló Magyarország 2019 projekt muzsikusai.

Flórián Albert és Flórián Szász Bernadett nagyszülei, Csibi Imre és Anna néni az 1970-es években kezdett gyógynövényekkel foglalkozni, az általuk hátrahagyott tudás tovább örökítésével foglalkoznak ma az unokák a Halasági-Csibi gyógynövényes készítmények előállítása és a november 7-eihez hasonló előadások révén. November 14-én Moldován-Szeredai Noémi Lélek és levendula című előadásán a levendula előállítási tapasztalatai, értéke, valamint a hamisítás veszélyeivel, illetve az ember és a levendula, az állatok és a levendula kapcsolatával ismerkedhetünk meg.

Lesz még Folklór Filmklub  a Martin György Médiatárban őrzött alkotásokkal, és népmese műfaját körüljáró programokkal is várják az érdeklődőket. A Szőjük-fonjuk a mesét sorozatban két mesemondó, ezúttal Rácz Anikó és Szénási Veronika adják egymásnak a szót, a Mesék a kerek szoknya ráncaiból pedig egy beszélgetés-sorozat része, ahol a népmese mai életéről tudhatunk meg érdekességeket.

A legfiatalabb korosztályt is szeretettel várják, számos gyermekeknek szóló és családi programot rendeznek a Hagyományok Házában. A gyerekek és szüleik péntekenként 17 órától a felnőttekéhez hasonló táncházban ismerkedhetnek meg az évkörhöz tartozó ünnepeink és jeles napjaink szokásaival. November 24-én a Bekecs Néptáncegyüttes Legendák kertjében című, a több mint 180 legendát tartalmazó Székelyföldi Legendáriumot feldolgozó előadásán a nézők előtt fog kibontakozni a képzeletbeli meseország, a történelmen túli Székelyföld.

November 23-án a Hagyományok Háza tematikus napjainak sorában a Bukovinai nap következik, ahol lesz mesedélelőtt, könyvvásár és könyvbemutató, fotókiállítás, gyermekprogramok, gálaműsor és táncház.

Bővebb információ és jegyvásárlás a hagyamonyokhaza.hu honlapon.