Három évtizednyi kamarazenélés

A Klenke Vonósnégyes hölgytagjai – Annegret Klenke (1. hegedű), Beate Hartmann (2. hegedű), Yvonne Uhlemann (brácsa) és Ruth Kaltenhäuser (gordonka) – immár 1991 óta játszanak változatlan felállásban. Már e puszta tény is elismerést érdemel, különösen, ha arra gondolunk, milyen legendák keringenek híres kvartettek tagjairól, akik néhány együtt töltött év után ki nem állhatták egymást. A Klenke Kvartett persze nem ezzel, hanem elsősorban Haydn és Mozart interpretációival szerzett megbecsülést világszerte.

Kovács Ilona

2021-ben megjelent jubileumi CD-jük anyagát kizárólag Mozart-műveiből állították össze, pedig közös munkájuk kezdetén még nem vonzódtak különösebben a bécsi mester műveihez. A lemezkísérőben közölt interjúban meséli el a csellista, több próbálkozás után mégis hogyan találtak kulcsot Mozarthoz.  Kaltenhäuser egy alkalommal a Hagen Kvartett előadásában a rádióban hallotta Mozart D-dúr vonósnégyesét (K. 575). Az interpretáció annyira felvillanyozta, hogy rábeszélte kollégáit, adjanak még egy esélyt Mozartnak, tanulják meg a darabot. Ettől kezdve pedig mintha tündérmese vált volna valóra. A mű már a tanulási folyamat során teljesen elvarázsolta a muzsikusokat, azóta pedig az összes Mozart-vonósnégyest és – vendégművészekkel természetesen – a Mozart-vonóskvintetteket is eljátszották. A lemez egy nagyon népszerű (A-dúr klarinétkvintett, K. 581), egy kevéssé játszott művel (Esz-dúr kürtkvintett, K. 407/386c) és egy szinte ismeretlen minisorozattal (Öt fúgaátirat – J. S. Bach: Wohltemperiertes Klavier II. kötet, K. 405) kedveskedik a rajongóknak. 

 

 

A klarinétkvintett nyitja a lemezt, melyben Nicola Jürgensen játssza a klarinétszólamot. A „könnyelmű barátnak” – Anton Stadlernek – ajánlott darab már a bemutatón is nagy sikert aratott, hiszen a fúvóshangszer pazar szólamot kapott a zeneszerzőtől. Mozart felettébb kedvelte a klarinétot, már Mannheimban is tátott szájjal hallgatta, mit tudnak az ottani fúvósok, és előszeretettel írt szép szólókat a hangszernek zenekari műveiben is. Mozart a Kvintettel és a Klarinétversennyel (K. 622) viszonozta a Stadlertől kunyerált megalázó kölcsönöket. (Mindketten tudták, hogy a komponista pénzzel sosem fogja adósságát rendezni.) Anton Stadler persze sokkal jobban járt, mintha a zeneszerző pénzt adott volna neki, mivel e kései Mozart-kompozíciók örökre megőrizték nevét az utókor számára. A zeneirodalom egyik legszebb dallamát kapta Stadler például az 1. tétel melléktémájában, de a 2. tételbeli klarinét-1. hegedű párbeszéde, a 3. tétel pajkossága és a 4. (variációs) tétel változatos szereposztása is remek alkalmat teremt az előadóknak muzikalitásuk megcsillogtatására, amivel élnek jelen lemez zenészei is. 

Ismeretes, hogy Mozart élénken érdeklődött a barokk mesterek – különösen J. S. Bach és G. F. Händel – művészete iránt. Köszönhető ez annak is, hogy a zeneszerző szabadon használhatta a barokk-rajongó van Swieten báró kottatárát. Már csak az a kérdés, hogy Mozart miért csupán a II. kötetből dolgozott át fúgákat vonósnégyesre: kizárólag az volt meg a művészetkedvelő bárónak, estleg az I. kötetet valaki másnak adta kölcsön?

A lemezt a háromtételes Esz-dúr kürtkvintett zárja, melynek sajátos hangzásélményt ad az, hogy – bár a vonósnégyes tagjai nagyon kevés vibrátóval, de mégiscsak modern hangszereken játszanak – a kürtművész, Stephan Katte natúrkürtön szólaltatja meg szólamát. A mű egykori ajánlottja, Ignaz Leitgeb, akinek Mozart négy kürtversenyt is írt a kürtkvintett mellé. Érdekes adalék, hogy a derék kürtművész a muzsikálás mellett sajtkereskedéssel is foglalkozott, és élete végéig jó barátságot ápolt Mozarttal. Bensőséges kapcsolatukat bizonyítja az Esz-dúr kürtverseny (K. 417) ajánlása is, amit csakis baráti humorral lehetett adni és elfogadni: „Wolfgang Amadé Mozart megkönyörült Leitgeb szamáron, ökrön és bolondon Bécsben, 1783. március 27-én.” A kürtkvintetthez nem ismerünk hasonló ajánlást, viszont itt is gyönyörű dallamokkal ajándékozta meg barátját Mozart. A Klenke Vonósnégyes tagjai alázattal kísérik a kürtöt, ami néha ugyan nem a legkristályosabb tisztaságú, de boldogan szárnyal mind a három tételen keresztül. 

 

Kiadó: Accentus Music

Katalógusszám: ACC30540