Hartmann Domonkos és Csabay Domonkos sikere

A Hartmann Domonkos és Csabay Domonkos alkotta Duo Domo a 17. Lyoni NemzetköziKamarazenei Verseny első díja mellett a közönségdíjat is kiérdemelte.

Az április 19-23. között megrendezett kamarazenei versenyen ezúttal cselló–zongora formációkban mérhették össze tudásukat a fiatal muzsikusok. A döntőben a Duo Domo két párizsi formációval, a Duo Ermitage-zsal és a Duo Michel-Boullenois-val szemben bizonyult a legjobbnak. A verseny nemzetközi zsűrijében olyan művészek foglaltak helyet, mint Alekszandr Rugyin, Eliso Virsaladze, Emmanuelle Bertrand, Frans Helmerson, Marie-Josèphe Jude, Nabil Shehata vagy Stefan Mendl.

 

 

Még márciusban jött a hír, hogy a Csabay Domonkos és Hartmann Domonkos alkotta Duo Domo több mint 70 jelentkezőből jutott be a verseny első élő fordulójába, ahol egyedüli magyarként 30 ország 26 duója között kezdhették meg a versenyt. Csabay Domonkos fiatal zongoraművész 2016-ban első díjat nyert az Amy Brant Nemzetközi Zongoraversenyen Birminghamben. Korábban a Wales International Piano Festivalon zongorakísérői versenyt nyert, 2013-ban pedig a budapesti Weiner Leó Kamarazene verseny győztese volt Kruppa Bálint hegedűművésszel. A 2016-os budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny középdöntőjébe jutott, 2021-ben pedig az elődöntőig menetelt.2016-ban és 2019-ben Fischer Annie-ösztöndíjban részesült. Ugyanebben az évben elnyerte a Junior Prima díjat. Hartmann Domonkos fiatal csellóművész számos hazai és nemzetközi kurzuson vett részt többek közt Camille Thomas, Henry Demarquette, Rohmann Ditta, Varga István, Fenyő László, Várdai István, Stephan Koncz, valamint a Kelemen Quartett vezetésével. 2018 januárjában első helyen végzett a Jan Vychytil Nemzetközi Gordonkaversenyen, 2021-ben pedig megnyerte a Popper Dávid Csellóversenyt. A budapesti Zeneakadémián Rohmann Ditta, a bécsi Zeneakadémián pedig Várdai István növendéke. 2020-ban Fischer Annnie-ösztöndíjban részesült.

A két fiatal művész 2019-ben kezdte meg a közös munkát a Duo Domo formációban. A lyoni verseny első fordulójára a következő programmal készültek: Beethoven: 7 Variáció (Bei Männern, welche Liebe fühlen); Rita Strohl: Sonata Dramatique – Titus et Berenice 3. tétel; Debussy: Csellószonáta.

Az első fordulós teljesítményük alapján válogatták be őket az elődöntőbe, ahol öt másik cselló–zongora duóval (Duo Ivanova Skanavi, Duo Nguyen-Métral, Duo Ermitage, Duo Michel-Boullenois, Duo Adama) mérhették össze tudásukat. A döntőben végül a Duo Ermitage-zsal és a Duo Michel-Boullenois-val kell versenyezniük. Az alábbi műsorral készültek a fináléra: Kodály Zoltán: Szonatina, Johannes Brahms: F-dúr cselló-zongora szonáta, op. 99, Thomas Adès: Lieux Retrouvés, Chopin-Franchomme: Grand duo concertant. Végül Hartmann Domonkos (a Zeneakadémia első éves növendéke, tanára: Rohmann Ditta) és Csabay Domonkos az első díjjal együtt 10 ezer eurós jutalomban is részesült.