Hivatástudat és elementáris zeneiség

Az „insp!ration” sorozat korongjának műsorát 2003 és 2007 között készült felvételek anyagából állították össze. Aligha lehetett könnyű feladat küszködni a bőség zavarával, megfelelni próbálva megannyi különböző szempontnak. Nem vitás: Rolando Villazón, a mexikói tenor beskatulyázhatatlan. 

Fittler Katalin

A világszerte népszerűségnek örvendő „poperasztár” rászolgált erre a különleges titulusra. Energiát nem kímélve, pazarló bőséggel ontotta sokrétű tehetsége értékes produktumait: az énekes operarendezőként is kipróbálta magát, rajztehetségéről tanúskodnak karikatúráin kívül képregényei – és nem utolsó sorban, regényeivel is újabb rajongókat vonz bűvkörébe. És a művészi kreativitáson túl azt is megmutatta: a fesztiváligazgatással kapcsolatos sokrétű (nemritkán fárasztó és hálátlan) feladatokkal is sikeresen birkózik meg. Jelenidejű, folyamatosan továbbírt szakmai életrajza elképesztően gazdag. Érdemes belegondolni: 2022. február 22-e mindösszesen az 50. születésnapja!

A világpolgár, aki az operák világában is jelentős területeket hódított meg, kétségkívül „nyitott” mindenfajta új impulzusra. A javarészt francia és olasz műsorban helyet kapott két spanyol szerző is egy-egy szám erejéig. Pablo Sorozábaltól (1897-1988) az a románc hallható, amelyet a Három tenor műsorában Plácido Domingo népszerűsített – a felvételen Domingo vezényli, csakúgy, mint Amadeo Vives (1871-1932) egyik legnépszerűbb zarzuelájának részletét. A program két közkedvelt karácsonyi énekkel zárul, amelyeken a kíséretet a Bel Arte Szimfonikus Zenekar látja el a hangszerelést készítő Philippe Rombi vezényletével.

 

 

Énekeljen bármely nyelven Villazón, vele kapcsolatban nem merül fel a „szövegmondás” kérdése. Stúdiófelvételeken is színpadot képes teremteni, olyannyira azonosul az általa egy-egy ária erejéig felidézett szereplővel. Feltehetően ezzel „varázsolja el” hangszeres partnereit is – akik immár sohasem énekest kísérnek, hanem hangzó környezetet biztosítanak egy-egy színpadi figurának. Villazón hivatástudata és elementáris zeneisége inspirálóan hat a zenekarokra; lett légyen szó operaslágerről vagy épp operaritkaság felidézéséről, a hallgatónak nem lehet panasza a színvonalra! Élettől duzzadó a kíséret, atmoszférát teremtő és kiteljesítő.

A népszerű operarészletek étvágygerjesztőként hatnak: az operák egészére vágyik a hallgató. Szerencsére Villazón gazdag diszkográfiája gyakran lehetőséget ad ilyesmihez. Közvetve tehát az ízelítő-számokkal is operarajongókat toboroz a műfajnak, amely a neki és hozzá hasonló előadóművészeknek köszönhetően, remélhetőleg még sokáig életképes marad…

Az összeállításban szereplő felvételek mindegyike az énekes-karriert veszélyeztető gégeműtét előtti időből származik – amikor az örömszerzés önfeledtségével énekelt Villazón. S bár azóta tudatosan törekszik arra, hogy lassítsa az iramot, a közvetlenség átütőerejének köszönhetően aligha kell majd utólag korszakolni énekesi teljesítményét, mérföldkőnek téve a pálya folytatását veszélyeztető kritikus időszakot. 

 

Kiadó: ERATO 

Katalógusszám: 5054197075216