Ismeretlen ismerős

A Házavatás Beethoven zenéjének kedvelői számára leginkább az önálló opusz-számmal ellátott nyitányt jelenti (Op. 124) – a felvétel jóvoltából megismerhetjük a kísérőzene egészét.

Fittler Katalin

Első ízben kerül - mondhatni, kritikai kiadás igényével – rögzítésre Beethovennek ez a kísérőzenéje, amely a bécsi Józsefvárosi Színház újra-megnyitására íródott, s voltaképp nem más, mint az Athén romjai című Kotzebue-színdarabhoz írott kísérőzene adaptációja. Ami új, az a nyitány (amely polgárjogot nyert az utókor koncert-repertoárjában), a meglévő zenék átdolgozott verziói között pedig örömmel ismerünk rá a népszerű Törökindulóra is.

A Házavatás-kísérőzene forrásanyaga alapos-elmélyült kutatómunkát igényelt, a különböző források alapján a bemutató anyagának rekonstrukciójára tett kísérletet a vállalkozókedvű előadógárda. A felvétel a 2021. november 19-én a potsdami Friedenskirchében rendezett koncertet örökíti meg. 

 

 

Új, váratlan és meglepő elemekkel korántsem lepi meg a hallgatót ez a Beethoven-muzsika – de képet ad arról, milyennek képzelte egy reprezentatív alkalom zenei atmoszféráját a szerző.

Felvételünkön Evelin Novak és Klaus Mertens a két szólista, a kórushangzásról a Vocalconsort Berlin és a Sächsischer Kammerchor gondoskodik, a zenekari kíséretet a Filharmonie Brno látja el, s a produkció egészét az a Fabian Enders fogja össze, akit 2021-ben „Az év karmestere” díjra jelöltek.

Az alig több mint háromnegyed órányi hallgatnivaló egyszerre kelti az otthonosság érzetét a Beethoven-muzsika ismerői körében, ugyanakkor ébren tartja az érdeklődést azáltal, hogy voltaképp „újdonságként” hallgatjuk a kísérőzene egészét. Az elemző-kedvűek számára csemege, felfedezni a beethoveni zenei köznyelv szókincsében a gyakrabban előforduló kifejezéseket, és a különleges alkalmakra „kispórolt” fordulatokat (legyenek dallamiak, avagy harmóniaváltások). 

A koncertéletben mindig megkülönböztetett figyelem jut az újrafelfedezéseknek, kiváltképp, ha kilátás van a hangfelvételen történő megörökítésre is. Felvételünk alapos felkészülésről tanúskodik, átgondolt tempóválasztásokról és olyan előadói jelenlétről, amely látvány nélkül is teljes értékű élményt nyújt. A leginkább emlékezetes pillanatokat Klaus Mertensnek köszönhetjük, de érezhetően olyan produkcióról van szó, amely minden közreműködő számára jelentőséggel bírt.

 

Kiadó: Profil – Edition Günter Hänssler 

Katalógusszám: PH22012