Ismét egy Hungaroton-lemez az ICMA jelöltjei közt

Az International Classical Music Awards (ICMA) november 23-án kihirdette a díjra jelölt lemezek listáját, 2019-ben az esélyesek közt szerepel Ittzés Gergely fuvolaművész The Great Book of Flute Sonatas című Hungaroton-sorozata is.

Az International Classical Music Awards (ICMA) a világ vezető független hanglemez-szakmai díja, amelynek odaítélésében üzleti-kereskedelmi szempontok nem játszanak szerepet. A zsűri elnöke Rémy Franck, a luxemburgi Pizzicato szaklap főszerkesztője. Az ICMA 18 tagú nemzetközi zsűrije, melynek a tagja a Gramofon főszerkesztője, Retkes Attila is 2019-re összesen 107 különböző lemezmárka 319 lemezét javasolt a díjra (a teljes lista a linkre kattintva érhető el). Egy lemeznek a jelöléshez legalább két zsűritag szavazatát kell elnyernie. A tavalyi évben 13 jelöléssel az Alpha nyerte el „Az év lemezmárkája” címet, melyet a Deutsche Grammophonnal osztott meg. Utánuk következett a sorban az Accentus és a Harmonia Mundi 12-12 szavazattal, majd az Audite 11 szavazattal. A döntőbe jutott lemezek listáját december 10-én, a nyerteseket pedig 2019. január 17-én teszik közzé. Az díjátadót és gálakoncertet 2019. május 10-én rendezik Luzerni Koncert- és Kongresszusi Központban, Svájcban, az eseményen pedig közreműködik majd a Luzerni Szimfonikus Zenekar.

Nagy öröm és büszkeség 2017 és 2018 után újra van Hungaraton-lemez a jelöltek között, ezúttal Ittzés Gergely fuvolaművész The Great Book of Flute Sonatas című gyűjteménye. A sokoldalú és nagyszerű fuvolista válogatásának nem titkolt célja összegyűjteni és mintegy hangzó lexikonként átnyújtani a jelen- és utókornak mindazt, ami három évszázad fuvolazenéjét legjobban reprezentálja. A lemezre szánt művek összeállításában a fuvolaszonáta irodalmának klasszikussá vált és legerőteljesebb darabjainak felsorakoztatása volt a fő szempont, mely izgalmasan reprezentálja a fuvolairodalom kincsestárát. A sorozat első lemezén Händel, J. S. Bach, C. P. E. Bach és Mozart műveit hallhatjuk, míg a második lemezen megjelenő művek a romantikus szonátákat vonultatják fel. Különleges összeállítású a sorozat harmadik és negyedik albuma, mely először francia szerzők, majd belga, olasz és holland impresszionista komponisták műveit foglalja össze. Az ötödik válogatás arról tesz tanúságot, mi történt a 20. századi zenében Európa keleti felében, majd cseh és amerikai szerzők szonátái folytatják a sort a hatodik lemezen. Az utolsó album színes képet ad azokról a nyugat-európai zenei irányzatokról, amelyek a 20. század közepén jelentkeztek. A lemezeken Ittzés Gergely partnerei olyan kitűnő zongoraművészek, mint Gábor József, Nagy Péter, Anthony Newman, Szilasi Alex és Vitályos Balázs.

A The Great Book of Flute Sonatas további 8 kiadvánnyal versenyez a kategória első helyéért, köztük a Claude Debussy teljes életművét – többek között Martha Argerich, Itzhak Perlman, Yehudi Menuhin, Daniel Barenboim, Sir Simon Rattle, Philippe Jaroussky vagy Roberto Alagna közreműködésével – bemutató összeállítással, Éric Aubier La Trompette en France vagy Michel Dalberto The Making of Music című albumaival, vagy J. S. Bach Das Wohltemperierte Klavierját Cédric Pescia előadásában bemutató lemezekkel.