JaMese – Adventi kalendárium

A JaMese Zenés Adventi kalendárium című lemeze 2019 októberének végén jelent meg a Tom-Tom Records gondozásában. A lemez Szabó T. Anna azonos című versciklusát dolgozza fel, amely kötet formájában tavaly jelent meg a Pagony Kiadó gondozásában. A lemezen többek között Palya Bea, Ferenczi Gyuri és a Dalinda is közreműködik majd egy-egy dal erejéig. Lemezbemutató koncertjükre december 8-án kerül sor a MOM Kulturális Központ Kupola termében.

Az énekesnő, Molnár Emese két évvel ezelőtt egy facebook live videóban énekelte el a versciklusból a Gyertya című költeményt. A sok pozitív visszajelzés és a személyes indíttatás sarkallta arra, hogy egy egész albumot álmodjon lemezre. Tavaly a Téli PagonyFeszten további három versmegzenésítést mutattak be nagy sikerrel. Különleges kiadvány ez, hiszen az évnek ebben a kiemelt időszakában minden napra jut egy dal. Az albumon szereplő szerzemények mondanivalójukban és hangszerelésükben is a család minden tagjához szólnak. Örökérvényű, értékálló karácsonyi dalok ezek, amelyek együtténeklésre késztetnek és segítik az ünnepre hangolódást.

Palya Beával visszanyúltak a magyar népi hagyományokhoz és egy nagyon mélyről fakadó adventio éneket írtak. A duett a lemez utolsó dala lesz: Az Ünnep, azé, aki várja. A készülődés minden csodája és nehézsége megszületett a dalban, amely semmilyen műfaji kategóriába nem sorolható. Mélyre visz, felemel és megjeleníti ennek a téli időszaknak a sötétségeit, úgy, hogy közben a pislákoló fényt soha nem hagyja ellobbani.

A Ferenczi Györggyel való közös szám egy igazi buli nóta. A Vásárfia című vershez Szabó T. Anna további versszakokat költött így egy igazi advent vásárban érezheti magát az ember. A szájharmónika és a táncos groove mindenkit arra sarkall majd, hogy a téli vásár az adventi időszak legbulisabb része, kár lenne kihagyni. Ehhez a dalhoz hamarosan klipet is készít a zenekar.  

A Dalinda énekegyüttessel két dalt énekel Emese. A Lucázás az advent időszak legközismertebb magyar népszokása. A négy lány hű maradt hát a népszokásokhoz: csujogatással, kereplővel idézi meg az ősi hagyományokat. Gyógynövénydalukban pedig négy boszorka főzi az értékes gyógyító füveket, egészséget és örömet hozva a megfázásos időszakban.

A lemezen különleges meglepetések is szerepelnek. Hiszen Szabó T. Anna direkt erre a lemezre három új szöveget írt. Az egyik a Fénykör, amely azokról a szeretteinkről szól, akik nem lehetnek már velünk, de karácsonykor akarva akaratlanul is vágyunk arra, hogy közöttünk legyenek. A dalt egy szál zongorával énekli Emese, zongorán közreműködik Furák Péter (Udvaros Dorottya, Oláh Ibolya, Follow the Flow). Sürgölődő című daluk pedig a karácsony előtti ideges készülődésnek egy vicces és kicsit groteszk aspektusát fogja meg. A dalban trombitán közreműködik Subicz Gábor (SubTones, MAO). A harmadik szerzemény pedig az Angyalok című vers átirata, amelyet egy mesejáték formájában írt meg a költőnő. A mesejátékot két kisgyerek adja elő, (Badics Rozi és Kára Gábor), amelyet Makranczi Zalán színművész narrál. Zalán, aki a nemrég indult Mi dolgunk a világban című vlogjának zenéjeként a JaMese Bennem a világ című dalát használta.

Két egészen különleges hangulatú dal is található a lemezen. Szőke Szabolcs gadulkaművészt nem kell bemutatni a budapesti művészetkedvelő közönségnek. Közel 50 éves pályája során olyan produkciók elindítója volt, mint a Kolinda és Makám, majd Tin-Tin Quertet. Emese két éve énekel a Trio Squelini nevű formációjával. Így született meg az Így járnak a varjak és a Hóhullásban című dalok, amelyekben Szőke Szabolcs régi-régi zenésztársa a legendás ütőhangszeres Szalai Péter is közreműködik.