Japánban turnézik az NFZ

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar január 12. és január 23. között Japánban turnézik, ahol Tokióban, Fukuokában, Nagoyában, Kamakurában és Oszakában ad összesen hat koncertet. A turné programjában elhangzik Beethoven Egmont-nyitánya, Bruch I. (g-moll) hegedűversenye Beethoven V. (Esz-dúr) zongoraversenye, Dvorák IX. „Az Újvilágból” szimfóniája, valamint Csajkovszkij V. szimfóniája. Az előadások szólistája a Japánban igen népszerű Mariko Senju hegedűművésznő és két zongoraművész: Ikuyo Nakamichi és Mao Fujita. 

Valamennyi hangversenyt Kobayashi Ken-ichiro vezényli, aki sok szállal kötődik a Nemzeti Filharmonikusokhoz. A zenekar (korábbi nevén Magyar Állami Hangversenyzenekar) egykori vezető karmestere, Ferencsik János volt, akitől a fiatal Kobayashi nagyon sokat tanult, és idővel segédkarmesteri szerepet töltött be a mester mellett. Ferencsik halálát követően 1987-ben felkérték, hogy az együttes vezető karmestere legyen. Ezt a pozíciót 1992-ig töltötte be, majd a zenekar örökös tiszteletbeli elnök-karnagya címmel tüntette ki. Kobayashi 1994-ben megkapta a Magyar Köztársaság érdemrend középkereszt a csillaggal (polgári tagozata) kitüntetést, majd 2010-ben a Magyar Kultúra Követe címet. 

Kobayashi Ken-ichiro nagyon várja a koncertkörutat a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral. 

 

(Ikuyo Nakamichi - foto: Kiyotaka Saito)

Az együttes turnéjának első helyszíne Tokió, a világ egyik legkiválóbb akusztikájú koncertertterme, a 2006 férőhelyes Suntory Hall, ahol január 16-án és 17-én adnak egy-egy koncertet. A következő állomásuk a Tokiótól majd 900 km távolságra lévő Fukuoka, ahol a több, mint 1800 férőhelyes Acros Fukuoka Symphony Hallban szólal meg harmadik hangversenyük. Ezután Nagoyába vonatkoznak, hogy az Aichi Prefectural Arts Theatre Concert Hallban csendüljön fel a turné negyedik koncertje. Január 21-én a Kamakura Arts Centerben folytatódik a sorozat, míg a hangversenykörút utolsó állomása január 22-én Oszaka, az 1700 férőhellyel bíró The Symphony Hall.