Kocsis Zoltán-emlékkoncert a Nemzeti Filharmonikusokkal

Egy évvel ezelőtt hunyt el a magyar zenei élet egyik legmeghatározóbb egyénisége, Kocsis Zoltán zongoraművész, karmester és zeneszerző. A Nemzeti Filharmonikus Zenekar, melynek vezető karmestere volt, rá emlékezik november 6-ai hangversenyén.

A Nemzeti Filharmonikusok élén Kocsis munkáját folytató Hamar Zsolt, valamint Dobszay Péter vezényletével csupa olyan mű szólal meg ezen az estén, amely jelképesnek tekinthető: vagy tartalma illik a megemlékezés gesztusához - ilyen Liszt Három gyászódája -, vagy Kocsis Zoltán munkásságának egy-egy fejezetére emlékeztet.

Kocsis Zoltán

Beethoven G-dúr zongoraversenye mindnyájunkban a fiatal, még szinte kamasz Kocsis varázslatosan garabonciás, lázadó alakját idézi fel: ezzel a kompozícióval nyerte meg 1970-ben a tizennyolc éves fiatalember a Magyar Rádió Beethoven-zongoraversenyét, s vált egy csapásra csupán szűk körben számon tartott, nagy ígéretből országosan ismert ifjú művésszé. Az sem véletlen, hogy ezt a darabot éppen a rendkívüli orosz zongoristafenomén, az egyszerre elmélyült és virtuóz Gyenyisz Kozsukin tolmácsolja, hiszen őt éppen a Kocsis vezényelte Nemzeti Filharmonikusok meghívottjaként ismerhette meg néhány éve Budapest közönsége. A fiatal, világhírű zongoraművész így vélekedett Kocsis Zoltánról: „…Rengeteg új információ, új inspiráció, főleg Kocsis Zoltánnal, aki állandóan új és érdekes megoldásokat keres. Amit ő egy kottából lát, és ahogy mindent meghall, az valami hihetetlen! …Azért is nagyra becsülöm, mert ő az a zenész, aki egyfolytában kutat, új utakat keres, s nem elégszik meg a régivel „vándorol”. Olyan, mint egy Schubert dal, az örök vándorlás az új felé..” 

Dobszay Péter

Sáry László művéhez sem kell magyarázat: tiszteletadó kompozíció, amely arra is figyelmeztet, milyen szoros kapcsolatot ápolt Kocsis egész pályája során a legújabb zenével, ezen belül a hozzá oly közel álló Új Zenei Stúdió munkásságával is. S végül a kocsisi repertoár legfontosabb fejezete: Bartók - de nem akárhogyan: a Négy zongoradarab mindegyike a zeneszerző nagy apostolának kongeniális hangszerelésében öltött új, a bartóki szellemhez méltó szimfonikus alakot.

A koncertet 18.00 órai kezdettel vetítés előzi meg, amelyen a 2015-ben előadott két Richard Strauss-mű, A béke napja és a Daphné bemutatójáról készült filmet tekinthetik meg a koncertre jeggyel rendelkezők. A felvételen Kocsis Zoltán vezényli a Nemzeti Filharmonikusokat, a darabokat Némedi Csaba rendezte, a Müpa dokumentumfilmjének szerkesztő-rendezője Várbíró Judit.