ha Gramofon - klasszikus és jazz zene

Kodály és bécsi klasszikusok a várak udvarán

Két évfordulós zeneszerző egy-egy, szintén évfordulóra komponált művével, s hagyományosan a Budafoki Dohnányi Zenekar koncertjével indul augusztus 12-én, a sárospataki Rákóczi-várban a Zempléni Fesztivál harmincegyedik rendezvénysorozata, amely hangversenyekkel, színházi előadásokkal, kiállításokkal, jazzestekkel várja az érdeklődőket tíz napon keresztül.

A koncert első darabja Mendelssohn Reformáció szimfóniája. Felix Mendelssohn-Bartholdy 175 éve, életének 38. évében halt meg. Még nem volt 21 éves, amikor 1829 decemberében foglalkoztatni kezdte a gondolat, hogy a protestantizmus közelgő 300. évfordulójára – ahogy ő nevezte – egyházi szimfóniát írjon.

 


         (Zempléni Fesztivál Nyitóhangverseny 2017- fotó: Nagy Károly Zsolt)

A szünet után a 140 éve született Kodály Zoltán emblematikus kompozícióját, a Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 50. évfordulójára, azaz az 1923 novemberi évfordulóra írt Psalmus Hungaricus-t hallhatják az érdeklődők. Kodály személyes életében a visszatérést jelentette szerzeménye nemzetközi sikere, hiszen a Tanácsköztársaság alatt részt vett a zenei direktórium munkájában, amiért a Kommün bukását követően fegyelmi eljárás indult ellene, évekig nem taníthatott, hallgatásra kényszerült. A Psalmus Hungaricus a zsoltárok könyvében található 55. zsoltár Kecskeméti Vég Mihály fordította XVI. századi szövegének zenei dramatizálása.

A Budafoki Dohnányi Zenekar előadásában, Hollerung Gábor vezényletével szólalnak meg a művek, Kodály kompozíciójának szólistája Nyári Zoltán. A nyitókoncertet követően a BDZ a Zempléni Fesztivál rezidens zenekaraként több izgalmas, újszerű, szórakoztató hangversenyre várja még a fesztiválközönséget.

Ezek közé tartozik a másnap, augusztus 13-i fellépés is, Szerencsen. Két évvel ezelőtt hagyományteremtő szándékkal indították útjára a szerencsi Rákóczi-vár udvarán tartandó nyáresti szabadtéri hangversenyeinket. Idén a koncertet a Budafoki Dohnányi Zenekar első vendégkarmestere, az osztrák Guido Mancusi vezényli, aki a bécsi klasszicizmusból, illetve a kora romantikus érából állította össze az est műsorát. Haydn, Beethoven és Schubert művei hangzanak fel, az est szólistája Ránki Fülöp.