Kortárszenei napok Szegeden

Az alapító halálának 25. évfordulójához kötődve rendezik meg Szegeden 2017. november 13. és 16. között a Vántus István Kortárszenei Napokat.

A Mai Magyar Zene Hete néven 1971-ben minden más hasonló hazai rendezvényt megelőzően Vántus István zeneszerző által alapított kortárs zenei hangversenysorozat idén immár 47-ik évfolyamához érkezett. 1996 óta a Vántus István Társaság Közhasznú Egyesület szervezésében az 1992-ben elhunyt Erkel-díjas zeneszerzőről elnevezett Vántus István Kortárszenei Napok sokban hagyományokat követ, de évről-évre meg is újul. A hagyományt képviseli a „Zeneszerző és közönsége” találkozó, amely idén Beischer-Matyó Tamást helyezi reflektorfénybe: egy vele folytatott beszélgetés nyitja a négynapos sorozatot, s a koncertek egyikén is elhangzik műve.

Beischer-Matyó Tamás

Vántus István halála 25. évfordulója alkalmából az ő műveiből áll a nyitóhangverseny, s a zárókoncerten is az ő egyik kompozíciója csendül fel. A Somogyi-könyvtárban a „Zenei album” idén a 20 éve elhunyt Durkó Zsolt emlékét idézi kiállítással, előadással és művei élő megszólaltatásával. A megszokott programok közé tartozik a „Zenepedagógiai délelőtt”, amelyen az Ének-Zene Tanszék tanárai és növendékei lépnek színre, a Vántus utolsó művéből címét vevő Hangcsoportok matiné, amelyen a Vántus István Szakgimnázium diákjai adnak elő mai zenét, végül a címét Durkótól kölcsönző Törpék és óriások hangverseny, amelyen a zeneiskolások adnak számot a 20–21. század zenéjébe való eddigi beavattatásukról. A tradíciót képviseli a záró kamaraest is. Új szín a Kecskemét–Szeged Zenehíd: azonos programmal lépnek föl a két város muzsikusai már 6-án Kecskeméten, majd 14-én a Tisza partján. Tavaly rendezték először a Zeneművészeti Kar Kortárszenei Műhelyének estjét, amelyen az intézet zenekarának karmestere, Somorjai Péter műsorvezetői kérdések segítségével avatja be a közönséget a felhangzó darabok világába. Idén újabb három mű kerül terítékre. Papp Lajos Az égig érő fa című meséjét táncolják és zongorázzák az Agorában a Király-König Péter AMI tanulói, s illusztrációkat készítettek hozzá a Tömörkény István Művészeti Szakgimnázium tanulói.

A néhai szerzők munkáit kivéve szinte valamennyi kompozíció először hangzik el Szegeden. Fontos, hogy nemcsak kap ez által Szeged, hanem ad is: a közreműködő művészek szegediek, akik így bizonyítják saját érdeklődésüket és jártasságukat a kortárs zenében. Négy ősbemutató emeli a ciklus fényét: Láng István, Huszár Lajos, Matuz Gergely és Klebniczki György alkotásai, egy külföldi szerzőtől pedig magyarországi bemutatót hallhatunk. A koncerteken megszólaló 48 komponista a már nem köztünk élő Vántustól, Durkótól, Dávid Gyulától a legfiatalabb nemzedéket képviselő Virágh András Gáborig, Balogh Mátéig, Solti Árpádig minden nemzedéket felölel (többeket nem is egyetlen művel). Az NKA, az MMA és Szeged városának támogatásával megvalósuló, 11 hangversenyből összeállított program e nemben ma Magyarország egyetlen rendezvénye.