Misztikus miskolci zenei kirándulás

Cimbalomystic címmel tart koncertet a Miskolci Szimfonikus Zenekar október 30-án, pénteken 18:00 órától a Diósgyőri Ady Endre Művelődési Házban. Vendégük a világhírű cimbalomművész: Herencsár Viktória. 

Rendhagyó koncert „Cimbalomystic„ címmel a Miskolci Szimfonikus Zenekarral 2020. október 20-án, 18 órakor a Diósgyőri Ady Endre Művelődési Házban. A hangverseny abból a célból jött létre a Cimbalom Világszövetség szervezésével, az Emberi Erőforrás Minisztériuma támogatásával, hogy a COVID 19 járvány idején károsult zenészek lehetőséget kapjanak koncertek megvalósítására. Az est főszereplője a cimbalom, a művek szerzője és szólistája Herencsár Viktória cimbalomművész, a művészetek doktora, a Besztercebányai Művészeti Akadémia professzora, a Cimbalom Világszövetség alapítója és elnöke, Magyar Örökségdíjas, Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetettje. 

 

A zenekari kíséretet a Miskolci Szimfonikus Zenekar szolgáltatja Szabó Sipos Máté karmester vezényletével, aki az Egri Szimfonikus Zenekar vezető karmestere, több évig a Magyar Állami Operaház karigazgatója és karmestere, alapítója és művészeti vezetője az Egri Kamaraopera Fesztiválnak, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának tanára, a Regionális Zenekarok Szövetségének elnöke. A zenekar mellett közreműködnek Guessous Majda Mária Junior Prima díjas énekesnő, Horváth András Ádám a magyar progresszív rock és metál szintér gitárosa, Temesi Bertalan basszusgitáros, zenei rendező, producer és Fazekas Tamás dobos, több ifjúsági zenei verseny díjazottja.
Az elhangzó kompozíciók szerzője a cimbalom lehetőségeit mutatja be három műfaj a klasszikus zene, a népzene és a rockzene ötvözésével. A természet és az élet misztikumát sugárzó művek A Nap és a Hold, Virágoskert, A rózsa, A táncos, a XVIII. század végén élt lengyel cimbalmos,  Jankel rabbi gyűjteményéből való dallamok ihlette A vándor és a Visztula hangjai, valamint egy tajvani népdalra épülő Örökzöld hegy című zenemű, melynek érdekessége a Kelet-Ázsiában használatos bambusz verőkkel történő megszólaltatása.