Nyolc templom, hetvenhét egyházzenei alkotás

Sok éves tervezgetést, s a pandémia okozta csúszást követően végre megvalósul a Selmeczi György által megálmodott Magyar Egyházzenei Fórum. A rendezvényre, amelynek hat napja alatt negyven zeneszerző hetvenhét műve hangzik fel, augusztus 12-e és 17-e között várják az érdeklődőket Kolozsvárott. 

“A Kincses Kolozsvár Egyesület, együttműködésben az Auris Művészeti Ügynökséggel a történelmi keresztyén egyházak és az Emberi Erőforrás Minisztériuma támogatásával nagyszabású egyházzenei fórumot rendez Kolozsvárott, amelyen a rendszerváltozás óta született, magyar egyházzenei alkotásokat kívánja az érdeklődés középpontjába állítani, kitekintéssel a Kárpát-medence egészére.

Globalizált világunk egyre látványosabban szembesül az általános érték- és minőségvesztéssel, mely áthatja napjainkat, teret hódít a közgondolkozásban, megjelenik az élet számos területén. Ezért különös jelentősége van annak, hogy a magyar zeneszerzők, előadók, templomi szolgálatot teljesítő egyházzenészek kicseréljék tapasztalataikat és elősegítsék az egyházzenei alkotások találkozását a hívő közösségekkel.

Kolozsvár történelme és topográfiája szimbolikus módon jeleníti meg a magyarság vallási hagyományait, így ideális helyszíne lehet az egyházzenei szakma törekvéseinek. A sorozatra Kolozsvár nyolc templomában kerül sor, negyven kortárs magyar zeneszerző 77 egyházi alkotása csendül fel liturgikus keretben vagy koncert formájában “- olvasható a rendezvény prospektusában. 

 

(Szent Mihály-templom, Kolozsvár)

A sorozatban akad kórusműhely, kotta- és hanglemezbörze, sor kerül beszélgetésre a szerzői és kiadói jogokról, valamint a  kortárs magyar egyházzene kereteiről és távlatairól is. A szentmisék,  istentiszteletek és koncertek fellépői között van a Nagyváradi Székesegyház Szent László Kórusa, a Szent Efrém Férfikar, az Ars Nova Énekegyüttes, a Cantemus Vegyeskar, a Szent Korona Kórus vagy a Pécsi Székesegyház Palestrina Kórusa, s olyan szólistákkal is találkozhatnak az érdeklődők, mint Miklósa Erika, Takács Lilla vagy Horváth István. A dirigensek listája is impozáns, többek között Török Ágnes, Bubnó Tamás, Potyó István, Pászti Károly, Molnár Ottó, Szabó Soma, Kristófi János, Jobbágy Valér, Ványolós András vezényli a műveket. A zeneszerzők névsorában pedig megtalálni Bárdos Lajost, Pikéthy Tibort, Kodály Zoltánt, Szokolay Sándort, Csíky Boldizsárt, Orbán Györgyöt, Vajda Jánost, Fekete Gyulát, Gyöngyösi Leventét, Tóth Pétert és Selmeczi Györgyöt is.