Nyolc8nyolc - A Söndörgő új albuma

A Söndörgő zenekar március közepén megjelenő, Nyolc 8 Nyolc című nagylemezéről már debütált egy új dal és videóklipje, a Merakolo. A március 20-i, budapesti lemezbemutató koncerttel a zenekar megkezdi tavaszi, Metafolkloric 2019 turnéját, melynek során Pécs, Szeged és Debrecen meghódítása után Európa és az Amerikai Egyesült Államok következik.

Az 1995-ben Szentendrén megalakult Söndörgő útját a Vujicsics Együtteshez kötődő családi szálak és a délszláv népzene iránti elragadtatás indította el. Kirívó virtuozitásával és lehengerlően friss előadásmódjával mára Európa-szerte az egyik legnépszerűbb magyarországi együttessé vált. A Söndörgő különlegessége a két alap hangszerelés: egyszerre szólal meg a "tambura" (húrosok) és a "makedón" (fa- és rézfúvósok, harmonika és dobok) zenekar, melyeknek alapvetően különböző karaktere, nem csak dinamikai, de zenei karakter tekintetében is nagy kontrasztot jelentenek.

Söndörgő (fotó: The Orbital Strangers)

Mindezen túlmutatóan a Söndörgőben egyre nőtt a zenei "történet mesélés", a különálló számok egy összefüggő zenei folyamattá válásának igénye. Ez a folyamat egyre inkább szétfeszítette a népzene és népzenei feldolgozás kereteit, melynek eredménye – a már többségében Söndörgő szerzeményeket tartalmazó – Nyolc 8 Nyolc album.

A történet és a "két zenekar" összeállt, és ez az izgalmas kontraszt, kettősség keveredik, majd olvad egybe az új lemezen. Öt zenész, húszfelé ágazó hangszeres lehetőség…. a hangszer- és hangszínváltozás a műfajban szokatlan, egyedi világot teremtenek, kapukat nyitnak más műfajok, legfőképp a komolyzene felé. Ettől keletkeznek egyéni hangvételű Bartók feldolgozások (Parsley Bride, Kind of Bela) és a szerb népdal újraértelmezései (Stani, Broad Leaves).