Régi Zenei Napok Rillinggel

A Filharmónia Magyarország már harminckettedik alkalommal szervezte meg a Régi Zenei Napokat. Fertőd-Eszterházán gazdag koncert- és kurzus-kínálattal várják a historikus régizenei tanulmányokat mesterszinten folytatni kívánó hallgatókat, valamint a régizenét kedvelő közönséget. Vendégünk többek között Johann Sebastian Bach művészetének legavatottabb ismerője, a Stuttgarti Nemzetközi Bach-Akadémia megalapítója, Helmuth Rilling, valamint Malcolm Bilson, az Ensemble Cantilene, Nancy Argenta, Ingrid Attrot, Erik Bosgraaf, Dmitry Sinkovsky, Alexandra Koreneva, Simon Standage és sok kiváló hazai művész.

Filharmónia / Gramofon.hu

A Fertőd-Eszterházán szervezett 32. Régi Zenei Napok egészen július 2-ig (szombat) várja a historikus régizenei tanulmányokat mesterszinten folytatni kívánó hallgatókat, valamint a régizenét kedvelő közönséget, Magyarországról és a határon túlról egyaránt. Megtiszteltetés és az eseménysor rangjának elismerése, hogy a régizene világhírű mesterei közül többen már nem először fogadták el a fesztivál felkérését, 3 kontinens 11 országából érkeznek a neves mesterek kurzusaira, koncertfellépéseire.

Az idei év programja tartogat egy kuriózumot is: Johann Sebastian Bach művészetének legavatottabb ismerője, a Stuttgarti Nemzetközi Bach-Akadémia megalapítója, Maestro Helmuth Rilling Bach: János-passiójának zenéjéből nemzetközi karmester-mesterkurzust is tart a fesztivál keretében, valamint a záró koncerten vezényli is a Passiót. Ő élő legendaként az egyetlen, aki lemezre vette Bach összes vokális művét. A karmesterkurzuson és a fesztivál záró koncertjén Maestro Rilling partnerei a Vashegyi György által alapított és vezetett Purcell Kórus és korhű hangszereken játszó Orfeo Zenekar lesznek. Színes kísérőprogramok is társulnak a fesztivál erős zenei vonalához: a Pál-major árnyat adó fái alá hívunk kicsiket és nagyokat Fertődre, az Esterházy-kastély kertjébe. Vegyenek részt egy barokk-kori időutazáson, ahol pár órára visszacsöppennek a főnemesek mindennapjaiba! Az Esterházyak vadászszokásairól személyesen herceg Eszterházy Antaltól hallhatnak a résztvevők, akik hintón utazhatnak a Lés erdőbe, megszólal a vadászkürt és az agarak is versenyre kelnek majd. Kóstoljanak bele a vadászathoz kapcsolódó gasztronómiai élményekbe! Járják be a kastély csodálatos termeit korhű élőzene kíséretében! Mindezek alapján túlzás nélkül állítható, hogy erre a hétre Esterházy "Fényes" Miklós herceg és Joseph Haydn egykori lakóhelye ismét az európai régizene egyik fővárosává változik.

Bővebb információ: http://regizeneinapok.hu/

Malcolm Bilson amerikai fortepiano-művész és zenetudós visszatérő vendég a Régi Zenei Napokon. Forrás: Gramofon