Rossini két arca

2021. január 29-én 19.30 órai kezdettel otthonról csatlakozhatnak be az érdeklődők a Müpa és a Pannon Filharmonikusok ingyenes, élő közvetítésébe. Pontosabban a technika segítségével bepillantást nyernek a zseniális mester többarcú zenei világába, mintegy sűrített ízelítőt kapnak egyrészt Rossini életművének vígoperai, tréfás oldalából, ugyanakkor a mély gondolatiságot hordozó szerző is előttük áll majd. A Rossini Gála közreműködő énekművészei a hazai elismertségen túl nemzetközi sikerek sokaságában bizonyították már tehetségüket. Az előadás a MÜPA és a Pannon Filharmonikusok együttműködésében valósul meg.

Különleges, ritkán látható gálaműsorra számíthat az, aki az online tér kínálta széles kínálatból erre a műsorra kattint majd. Azok, akik az opera műfaj iránt már elkötelezettek, elmélyülhetnek a már ismert művek finom részleteiben, de a szervezők szándéka szerint olyan műsor állt össze, amely az operával ismerkedők számára is nyújt kapaszkodót a befogadáshoz. Ha valaki ritkán hallgat operát, az alkotók arra biztatják, hogy az évi néhány alkalomból ez legyen az egyik. A koprodukciós partnerek ugyanis évekkel ezelőtt elkötelezték magukat a bel canto népszerűsítése mellett, és ma már nagyszámú előadással a hátuk mögött egyértelműen látszik, hogy erős közönség szerveződött köré, egyre többen szeretik a műfajt. Nemcsak zenei ínyencséget kínál, hanem sok esetben segíti az elmélyülést, így a megértést is, hogy a műsort nem szakítják meg a cselekmény szerteágazó szálai és recitativók, hanem a legkedveltebb tételek szoros egymásutánban követik egymást. Tovább emeli az élmény értékét, hogy a zenekar nem a zenekari árokban, hanem a színpadon játszik, így tehát jól látható, érezhető a muzsikusok és énekművészek, valamint a karmester összjátéka.

 

A világ számos pontján sorra zajos sikerrel fellépő operaénekesek és egy csillogó tehetségű fiatal karmester dolgozik együtt a pécsi zenekarral. A női szerepekben Láng Dorottya mezzoszoprán opera-énekesnő hozza közelebb hozzánk a Rossini megálmodta világot, Horváth István tenor és Kálmán Péter basszbariton énekesek lesznek méltó partnerei. Mindhárom művész nemcsak a magyar énekesek világában jár az élen, hanem számos nemzetközi produkció, külföldi sikerek révén is rangos helyet szereztek maguknak az opera világában.

Az est ifjú karmestere a német Nikolas Maximilian Nägele, aki az egyik legnagyobb dirigens, Christian Thielemann asszisztenseként Salzburgban és Bayreuthban csiszolhatta tudását, a legrangosabb versenyeken vett részt, a berlini Deutsche Oper büszkesége.

Rossini gazdag életműve az olasz vidámság szimbólumává is vált, ugyanakkor nem lenne máig a repertoár kedvelt szelete a Rossini életmű, ha csupán olcsó bohózatokból állna. Mély gondolatiság, plasztikus emberábrázolás mélyítik a sziporkázó hangzást és virtuozitást. Ezen a hangversenyen Rossini nem egy művén keresztül, hanem öt különböző operájának részletein, nyitányokon és áriákon keresztül találkozhatunk munkássága különböző szeleteivel. 

Az est műsorán szereplő egyik mű, az Olasz nő Algírban egyike a három leggyakrabban játszott Rossini vígoperának, ezáltal mintegy triádot alkotva a ma este szintén hallható A sevillai borbéllyal és Hamupipőkével. 

Felhangzik részlet a Tell Vilmos és a Tankréd című operákból is. Szerelem, csalárdság, hősiesség, azaz mélyen emberi tulajdonságok és érzelmek tanúi lehetünk - nagy művészek előadásában.

A Rossini Gála egy olyan ínyenc műsort kínál, amely garantáltan gondűző és lélekmelengető, egyben magas színvonalú zenei élményt nyújt. Az ingyenes hangverseny a PFZ honlapjáról és YouTube-csatornájáról, valamint a Müpa honlapjáról is elérhető 19.30 órai kezdettel, egyszeri alkalommal. Megfelelő televízió készülék esetében, más okos eszközön a YouTube csatornán a chromecast gomb segítségével azonnal a nagyméretű televízió képernyőjén nézhető a közvetítést.

A korlátozások ellenére kapcsolatban maradhatnak a zenekarral és muzsikájával továbbra is természetesen a honlapján (link: www.pfz.hu), a kisfilmeket és sok-sok zenét kínáló zenei youtube csatornáján (link: www.youtube.com/user/pannonphilharmonic), élő közvetítései segítségével, valamint a közösségi médiában.