Tavasz Óbudán

Sokszínű és izgalmas programkínálatottal érkezik a tavasz az Óbudai Társaskörbe.

A hónap első koncertjét az Anima Musicae Kamarazenekar adja, méghozzá Tóth Kristóf hegedűművész és a Budapest Ragtime Band társaságában. A Klasszik+ sorozat részeként rendezendő hangversenye a klasszikus zene világában kezdődik, Haydn A-dúr „Tűz” szimfóniája hangzik el elsőként. Mozart A-dúr hegedűversenyének (K. 219) szólistája Tóth Kristóf, a Zeneakadémia kiemelkedő tehetségű hallgatója, Kokas Katalin növendéke, az I. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűverseny első helyezettje. A második rész a könnyebb műfajé, idegenvezető a Budapest Ragtime Band lesz, de az Anima Musicae fiataljai segítségével vissza-visszatérünk a könnyedebb komolyzene világába, a két zenekar együtt szólaltatja majd meg Scott Joplin, Wolf Péter, George Gerswhin és Georges Bizet műveit.

Anima Musicae Kamarazenekar

Március 3-án a boogie-woogie kerül a középpontba, melyet a jellegzetes basszuskíséret tesz összetéveszthetetlenné. Ezt a zenét lehet játszani kocsmákban, a Carnegie Hallban, egy repülőtér várócsarnokában, az Óbudai Társaskör kertjében vagy Nagytermében.  Kell hozzá mindenek előtt egy tüzes kezű zongorista: Dániel Balázs és hasonlóan tűzről pattant zenésztársak, mint a hihetetlen energikus Pleszkán Écska, Pribojszki Mátyás, az egyik legismertebb magyar szájharmonikás Európában, együttesének nagyszerű gitárosa Szász Ferenc, a kiváló bőgős, Gayer Ferenc és Koch Barnabás dobos. Az idősebbek rendszeres boogie-woogie kiképzésben részesültek a hatvanas-hetvenes években: naponta hallhatták a Telesport szignáljában ezt a vérpezsdítő zenét. Ott a sportolók ugráltak megbabonázva a kamerába – most Dániel Balázs, a boogie-woogie magyarországi nagykövete el fogja intézni, hogy láb ne maradjon mozdulatlan ezen a márciusi estén.

Virágot, kedves mosolyt kapni minden nap nagyon jó, de ehhez még szép muzsikát is hallgatni – igazi ajándék nőnapra. Március 8-án a Budapesti Vonósok kamaraestjéhez William Boyce, Mozart és Goldmark Károly adják a remek darabokat, az Óbudai Társaskör nagyterme a kamarazenélés intim hangulatát, a zenekari tagok pedig a társas zenélés örömét, az est házigazdája pedig Molnár Szabolcs.

„…Aki jó kamarazenész, az jól vezet autót. Látja, előre érzi, hogy körülötte ki mit fog csinálni. Tapasztalatom szerint ebben sok igazság van, mert kamarazenében ülve is, ha egyet gondolunk a zenéről, akkor ki tudom találni előre, sőt, már érzem és hallom, hogy a partnerem melyik irányba mozdul el” – mondja Gulyás Márta Liszt-díjas zongoraművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára, a Madridi Királyi Zeneakadémia kamarazene-professzora, aki G. Horváth László és Rózsa Richárd kamarazenei sorozatának március 10-ei állomásának vendége. Az est érdekessége, hogy a brácsaszólamot a Magyar Állami Operaház koncertmestere, Nagao Haruka játssza. Március 10-én azokba az időkbe nyerhetünk bepillantást, mikor a műkedvelő ismerősök vagy ráérő muzsikusok összegyűltek a vasárnapi szieszta után, elővettek a redőnyös szekrényből egy vonósnégyest, triót vagy szonátát, és a maguk örömére játszani kezdtek. Vagy az uzsonnára érkezett fess fiatalúr a család unszolására lekísérte a kisasszonyt egy Schubert-dalban. Talán végleg letűnt ez a világ, mindent megváltoztatott a hangrögzítés. Ma bárki meghallgathatja a legszebb darabokat a legjobb előadásban, már lemez, CD sem kell hozzá, a mobilján mindenki a zsebében hordhatja a fél zeneirodalmat. A nagy hangversenytermekben szinte lehetetlen felidézni a kamarazenéléshez illő intim hangulatot, de a Társaskör épp erre való termében még nagyszerűen lehet. S ha igen különböző korokban, inspirációra vagy célra készültek is a felcsendülő művek, közös bennük a társas zenélés, a szavak nélküli kommunikáció semmihez sem hasonlítható öröme.

A március 24-ei hangverseny címe – 3x20 – az est főszereplőjének, Fejérvári Jánosnak a korára utal. Szavai szerint nagyjából így osztható fel az eltelt hatvan év három szakaszra: „Az első, ami fedi a tanulmányaimat, még hegedűvel. A második már mint brácsás, és itt jön a képbe az Óbudai  Társaskör, mely  a Budapesti Vonósok tagjaként szinte második otthonom volt. A harmadik nagyjából húsz év a Kodály Kvartett tagjaként."

Fejérvári János

Az elmondottak indokolják a műsor összeállítását is. Az első darabban volt növendékei és jelenlegi kollégái játszanak vele. A Lutheránia Énekkarral, s Dr. Kamp Salamonnal régi kapcsolat fűz össze a Deák téri kantátazenés istentiszteletek révén. A Mozart fuvolanégyesben játszó Kovács Imre általam nagyon tisztelt s kedvelt muzsikus társam. Kovács Zoltán Szonatina című művét nekünk írta, az utolsó két mű a jelent mutatja be. Természetesen fellép a Kodály Vonósnégyes is, majd Konrád György közreműködésével zárul a koncert, hogy miért, az legyen meglepetés.”