Tavasz Óbudán

Márciusban a tavasz első hónapjához illő színes programkínálattal várja közönségét az Óbudai Társaskör.

A március 1-ei hangverseny káprázatos felfedezésre hív, a háború előtti Budapest Sir Solti György által méltán legkimagaslóbb tehetségének nevezett zeneszerző, Kuti Sándor mindeddig rejtőzködő, ezerarcú világába. Az est folyamán, Korcsolán Orsolya a Liszt Ferenc Kamarazenekar művészeinek (Hargitai Géza, Várnagy Mihály, Kertész Ottó) közreműködésével a Deutsche Grammophon által megjelentetett legfrissebb, Silenced című lemezének anyagát, Kuti Sándor (1908-1945), egy a holokausztban fiatalon elnémított, csodálatos tehetségű zeneszerző műveit mutatja be a lemez megjelenése óta először a közönségnek. Kuti sokszor megrendítően gyönyörű, máshol korszak- és formabontó kompozíciói mellett felcsendülnek Bartók, Kodály és Dohnányi örökérvényű kamarazenei kompozíciói.

Korcsolán Orsolya

Március 8-án, nőnapon folytatódik Mácsai János zenetörténész Házimuzsika című sorozata. Nem is gondolunk ma már bele, milyen hosszú és küzdelmes út vezetett nők százezrei számára ahhoz a március 8-ig, amióta virággal, kedves szóval köszöntik őket. Az első, ehhez a naphoz kötődő esemény 1857-ben volt, amikor március 8-án emberibb munkafeltételeket és magasabb fizetést követelő textilipari nődolgozók tüntettek New York utcáin. A mai kor emberéhez A Szüfrazsett című angol filmdráma hozta elgondolkodtató közelségbe a témát. Szerencsésebb körülmények között éltek azok a nők, akik a ma esti Házimuzsika szerzői. Mindannyian megengedhették maguknak, hogy biztos anyagi hátteret maguk mögött tudva a művészetnek szentelhessék életüket. Nehézség, sorscsapás őket sem mindig kerülte el, erről többet tudhatnak meg az este folyamán Mácsai János szakértő műsorvezetéséből. Az is ki fog derülni, hogy kerül a Maria Theresia von Paradis, Fanny Mendelssohn, Nadia Boulander, Clara Schumann, Lily Boulanger, Dragony Tímea művei közé Pertis Jenő Hegedű-brácsa duója és milyen érzéseket, gondolatokat indít el egy mai fiatal zeneszerzőnőben ez az ünnepnap.

Egy fiatal formáció, a Budapest Fúvósötös ad koncertet március 11-én a Társaskörben. A koncertprogram az utóbbi időben hazánkban kissé elfeledett fúvósötös-műfaj sokoldalúságát mutatja be, olyan nagyzenekari művek átiratain keresztül, amelyek a klasszikus zene „slágereivé” váltak az elmúlt évtizedek során. A műsoron a klasszika és romantika korszakaiból összeválogatott művek mellett, például Muszorgszkij Egy kiállítás képeinek átirata is szerepel, ami joggal tekinthető a 20. századi programzene egyik mintadarabjának. A Budapest Fúvósötös 2017-ben alakult a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem egykori hallgatóiból. Legfőbb törekvéseik közé tartozik, a Magyarországon évtizedekig oly népszerű műfaj újjáélesztése, továbbá szeretnék felhívni a fiatal zeneszerző-generáció és a közönség figyelmét a fúvós hangszerekben rejlő lehetőségekre és sokszínűségre. Az együttes tagjai jelenleg az ország vezető zenekarainak (Nemzeti Filharmonikusok, Magyar Állami Operaház, MR Szimfonikus Zenekara) művészei; kamarazenészként vagy éppen szólistaként tevékeny résztvevői hazánk zenei életének. Bemutatkozó koncertjük a Magyar Rádió Márványtermében volt 2017 februárjában.

Budapest Fúvósötös

A szláv romantikus kvartettirodalom gyöngyszemei hangzanak fel. Csajkovszkij korai alkotókorszakának népszerű darabja a D-dúr vonósnégyes, melynek híres Andante cantabile tételét külön is gyakran adják elő. Smetana e-moll kvartettje virtuóz szólamaival komoly feladat elé állítja a muzsikusokat, míg Dvořák F-dúr, úgynevezett Amerikai kvartettje talán az egyik legnépszerűbb darabja a műfajnak, az Újvilág szimfónia kistestvére, ugyancsak megejtő szépségű lassú tételével, s a zárótétel dzsesszes elemeivel.

Fejérvári Zoltán a fiatal zongorista-nemzedék kiemelkedően tehetséges tagja, több nemzetközi verseny díjazottja, a 2017-es Montreali Nemzetközi Zongoraverseny győztese. 2015-ben Junior Prima Díjban részesült, 2016-ban pedig elnyerte a londoni Borletti-Buitoni Trust Fellowship díját. A Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének oktatója, a nemzetközi koncertélet rendszeres szereplője Európában, az Egyesült Államokban és Kanadában egyaránt. 

A fiatal művész az előjegyzés nélküli hangnem, a C-dúr jegyében állította össze március 23-ai koncertjének műsorát. E hangnem jellemzője egyesek szerint a tündöklő szabadság, a szűzies, ünnepélyes tisztaság, a színe: fehér.

Haydn C-dúr fantáziája egy vidám osztrák népdalt dolgoz fel, Beethoven népszerű Waldstein szonátája „csupa fény és ragyogás”, Schumann Lisztnek dedikált műve pedig fantáziához illőn hol elmélyült líra, hol tüzes drámaiság.

Tavasszal könnyűzene is teret kap az Óbudai Társaskör programjában, hiszen Für Anikó ad lemezbemutató koncertet március 28-án. A színművész harmadik lemezének címadó dala egyben utalás arra, hogy hangján számos világsztár szólal meg magyarul. A dalokat jórészt Hrutka Róbert jegyzi, de felcsendül négy Jamie Winchester- és egy Borlai Gergő-zene is. A dalszövegeket Fekete György írta. Für Anikó így nyilatkozott a lemezről:

„Remélem, ezzel az anyaggal is valami olyat ragadunk meg zenében és szövegben, ami alapvetően fontos és emberi, és sok év múlva sem jár le a szavatossága. Az új album – hasonlóan a korábbiakhoz – meglehetősen őszintére sikeredett. Számomra nemcsak attól válik személyessé egy dal vagy szerep, mert, mondjuk, egy az egyben rólam szól, hanem bármitől, amihez közöm van, ami érdekel, amitől meg tudom szeretni. Az első két CD tematikájától a mostani annyiban mindenképpen eltér, hogy nem csupán érzelmi kérdésekkel, szerelemmel, szakítással, egy személyre szabott női világgal foglalkozik, hanem közérdekű témákkal is. Például az álhír-jelenséggel, a kiber világgal, az ökológiai katasztrófával.”

Az Óbudai Társaskörben egy visszafogottabb hangzású koncertet hallhatnak, melyen elhangzanak a Hrutka-Bereményi páros által jegyzett régi slágerek is.