Vers-dalok, világzene, karácsonyi ének

Számos izgalmas újdonsággal szolgál idén is a Gryllus Kiadó, a lemezek között akadnak megzenésített versek, bibliai történetek, gyerekszáj-szövegek, karácsonyi énekek, valamint balladisztikus dalok is. 

“A nyolcvanas évek elején jutott eszembe, hogy kedves olvasmányom, A teljesség felé mondataiból írhatnék egy dalsorozatot, melyekbe indiai vallásos énekek dallamait is beépíteném. Weöres Sándornak elmeséltem a tervet. Azt mondta, nem tudja elképzelni, de fogjak bele. (Amúgy Sanyi bácsira nem volt jellemző, hogy bármilyen, a műveivel kapcsolatos ötletet ne nyitott szívvel fogadott volna.) Weöres Sándor 75. születésnapjára 1988. június 22-re megjelent a lemez úgy, hogy szinte minden szólamot én játszottam. Mikor elkészült, boldogan vittem el Sanyi bácsinak. Meghallgatta és azt mondta, „sok kimaradt belőle, de a lényege benne van”. Aki ismeri a művet, tudja, az itt hallható pár mondat valóban csekély töredéke az egésznek.  2010-ben jött a nagy ajándék. Samu fiam a hatvanadik születésnapomra A teljesség felé - dalokat meghangszerelte úgy, hogy barátaimmal húszan közösen tudjuk előadni. Aki ismeri a régi, a szóló lemezt, vagy meghallgatja az interneten, össze tudja vetni mennyivel több hang, hangzás, szólam, dallam, ötlet, van ebben az új műben. Samu, aki 2010-ben 34 éves volt, Bécsben végzett zeneszerzés szakon, előtte basszusgitárosként Budapesten, a jazztanszakon, sokféle művet írt, játszott. Komoly szakmai felkészültséggel és nem lehet nem észrevenni, milyen szeretettel készült munka ez. Talán fura leírni, de nem hinném, sőt biztos vagyok benne, hogy rajta kívül ezt így senki nem tudta volna összehozni. A lemezen együtt énekelünk Bognár Szilviával, Both Miklóssal, Ferenczi Györggyel, Palya Beával, Sebestyén Mártával, Szalóki Ágival és Szirtes Edina Mókussal. 2020-ban, a 70. születésnapom alkalmából jelent meg a lemez, bemutatóját a Várkert Bazárban október 28-án tartottuk - meséli A teljesség felé című albumról Gryllus Dániel. 

Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák új lemeze, a Rackák a Zűrben várhatóan decemberben lát napvilágot, 12 dallal. Igen érdekes album született a következő résztvevőkkel: Ifj. Csoóri Sándor, Jeff Coffin, Koncz Gergő, Pál István Szalonna, Russ Pahl, Dűvő zenekar, Ferenczi Bora, Heinczinger Mika, Derek Garten, Joe Palmaccio. 

Az újdonságok között van Kovács Kriszta Biblia-Show-ja is, amelynek zenéjét Wolf Péter, szövegét Fábri Péter készítette. Az album tizenhat dalának ihletői a Biblia ismert és kevésbé ismert történetei. Néhány cím: Mindennek ideje van, A nő teremtése, Ha egy igaz embert mutatsz nekem, Betlehemi csillagunk, A fáraó álma, Nem azé, aki küzd – és még másik tíz dal, ragtime, tangó, madrigál és rap – és sok színes történet.

Ugyanez a szerzőpáros készítette a Gyerekszáj című albumot, amelynek előadója Wolf Kati, és gyerekszáj-szövegek kaptak rajta helyet. A lemez nemcsak a gyerekeknek szól, hanem anyukákhoz, apukákhoz, nagyszülőkhöz is. Gitár kísérettel egy csodás hangulatú kiskoncert, nem csak kicsiknek. "Sokszor felmerült a pályám során, hogy gyerek albumot készítsek. Sokat tologattam magam előtt ezt a dolgot, mert a gyerekekhez szólni a legkomolyabb feladat, a legkomolyabb játék. Velük csak őszintén és teljes odaadással lehet kommunikálni. Aztán megtalált egy olyan lemez-anyag, aminek az első dalának első sora azonnal “megvett” engem. Rögtön tudtam, ez az a dalszöveg, ez az a zene, amire vártam” - Wolf Kati énekesnő.  “Amikor a gyerekeim kicsik voltak, minden gyerekszáj-szövegüket azonnal felírtam magunknak. Ebből családi hagyomány lett, most a fiam gyűjti az unokáim gyerekszáj-mondásait. Sose gondoltam, hogy valaha dalok lesznek belőlük, de hála Wolf Katinak és Wolf Péternek, azok lettek. Talán ez lehetne az alcím: fiatal szülők könyve.”- Fábri Péter szövegíró. “Nincs érdekesebb, mint a gyerekeinket figyelni. Nézni az érzékenységüket, csodálni a szeretetüket, mosolyogni a csibészségükön. Ámulni az agyafúrtságukon. Mint annak idején Vuk talpraesettségén. Mint Vukról, most a gyerekeinkről is Kati énekel.” - Wolf Péter zeneszerző. 

 

Tímár Sára Feljött immár az a csillag című, legújabb karácsonyi kislemeze november közepén jelenik meg. “Feljött immár az a csillag, keljenek fel kik alusznak!” – Csendül fel gyönyörű karácsonyi énekünkben ez a mondat. Az esztendő jeles napjai keretet adhatnak életünknek, rátekinthetünk arra, hol is tartunk a szeretetté válás útján. Ebben a rendben kitüntetett helyen szerepel az év vége, amely mindig egyfajta belső összegzést, lezárást, várakozást és újrakezdést jelent számomra. Nehezen érkezünk meg abba az állapotba, hogy felfogjuk a valóságát annak, mit jelent Krisztus születése. Nemes Nagy Ágnes verse számomra hűen tolmácsolja ezt a gondolatot, ezért választottam a lemez kezdőszámának. A hangulat a szürke, borongós állapotból halad a fény felé, ahogy a három király is lassan, lépésről-lépésre jut el a bölcsőig. Zeneileg is szerettem volna érzékeltetni ezt a folyamatot, ezért Szabó Dániel segítségével, a hagyományos karácsonyi énekek tisztaságát megőrizve, egy új zenei hangzást hívtunk életre, ami kilép a hagyományos karácsonyi énekekhez illő, kategorizált hangzásból” - meséli az énekesnő a legújabb lemezéről. 

Lackfi Dorottya énekes és Sinha Róbert gitárművész Jelenlét című lemezén gitárra, zongorára, basszusgitárra és ütősökre hangszerelt kísérettel elénekelt vers-dalok szerepelnek, a világzene és az igényes könnyűzene határáról. Ezek néha egy kis klasszikus beütéssel, máskor bossa nova vagy keringő ritmusban, vagy éppen rockzenei ihletésű akkordokkal, gyors tempóban kísérve szólalnak meg. A Gryllus Kiadó gondozásában decemberben megjelenő albumon Sinha Róbert versmegzenésítései (Lackfi János költeményeiből) mellett néhány olyan dal is szerepel, melyek szövegírója és egyben zeneszerzője is Lackfi Dorottya.

Decemberre várható a SZÓmiSZÓ együttes új albuma, amelynek címe: Az eget, földet nézzétek. “Minden művészeti ág, így az igazi zenész éltető ereje is az önkifejezés. Merítsen akár lelke mély zugaiból, akár a körülötte lévő fizikai világ csodáiból, bemutatja az általa szemlélt magasztos világot. Ezen sugallatnak eleget téve keresett fel Bai Attila, egykori egyetemi csoporttársam 2019 télutóján, hogy kedvenc verseit megzenésítve zenei partnereket keres. Így kezdtünk el dolgozni Attilával, aki zongorán és harmonikán játszik, jómagam, Szerefi Ilona énekelek. A projekhez csatlakoztak Major Arnold hegedűvel, Szukits Éva brácsával és Veres Lóránd nagybőgővel. Tiszta forrásunk, magyar népzenénk zenei áthallásai, nem titkolt vesszőparipánk, de más zenei stílusokkal is próbálkoztunk, az adott vers hangulatától ihletve. Rég elhunyt költőink versei éppúgy albumunk részét  képezi, mint kortárs költőinkké!...ezért is viseli együttesünk a SZÓmiSZÓ nevet, emelkedett zenehallgatást remélvén!” -mondja az albumról Szerefi Ilona. 

Személyes hangvételű, mély érzelmekkel telített, balladisztikus dalok a természetből, az erdő közepén élő alkotótól és vonós zenekarától. A Kollár-Klemencz Kamarazenekar Ég az erdő címet viselő, új lemezének dalai ösvényeket taposnak ki a mindennapjainkon, amelyeken elindulva közelebb visznek elveszített ártatlanságunkhoz. „Az új lemezen több kortárs versfeldolgozás is lesz, Borbély Szilárd volt az első versfeldolgozásom 2012-ben, ekkor indult a Rájátszás, ez a feldolgozás még akkor született. Sajnos Borbély Szilárd azóta már nincs köztünk, az ő emlékének is emléket állítunk most. Erdős Virággal a közös munka már a Legesleges című 2014-ben megjelent albumon kiteljesedett, de a Pápá nyugodj békében című dal később a Kistehén együttes Elviszlek magammal lemezére is felkerült, most pedig egy újabb formájában az Ég az erdő albumon is bemutatkozik. Kemény István egy Eric Satie-feldolgozásra írt szöveggel van jelen, amelyet a Világ túlvégén címmel kifejezetten erre a zenére írt, A műanyag című alkotása pedig verbunkos köntöst kapott ezen a lemezen. Lackfi Jánossal 2019 nyarán dolgoztam együtt, a közös munkából született a Nem tudok élni nélkülem című versfeldolgozás dal” - Kollár-Klemencz László. A zenei munkálatokban ifj. Csoóri Sándor is közreműködött, a moldvai-magyar csángó zenéből a Pusztinai nagy hegy alatt című dalban az ő játéka kapcsolja össze Kollár-Klemencz világát az autentikus népzenével. Az új lemezen négy új dal is szerepel, amelyek Kollár-Klemencz László saját szerzeményei. Mindegyikben erős közeledés hallható a népzene irányába, amit személyesen ifj. Csoóri Sándor és felesége Kálna Natália erősít fel. A szövegek elementárisak, és következetes folytatásai a Rengeteg című album szövegvilágának.

A Bandának két népzenei albuma is a Gryllus Kiadó újdonságai közé tartozik. Az Országos Széchényi Könyvtár Zeneműtárában őrzik Radó Gyuláné született Kenesei Ilona szerkesztette 14 kötetes, kéziratos dalgyűjteményét. E kötetből válogatta Eto-Papp Beáta és Samu Zoltán a Száll az ének szájról szájra - Népzene Isaszegről című népzenei albumra, ezzel is tisztelegve a 25 éven át Isaszegen tanító Kenesei Ilona előtt. Az elsősorban autentikus magyar népzenét játszó zenekar tagjai évek óta ismerték egymást, ám együtt csak 2016 tavaszán kezdtek muzsikálni. Az egymásra találás örömének tudható be a nevük: Kész "A Banda"!  “A helyi hagyományőrzőkkel való együttműködés szülte az ötletet, hogy feldolgozzuk Kistarcsa népdalait. A kutatás során csak énekes hangzóanyag állt rendelkezésre, a zenei aláfestés csupán rekonstrukció. Ezzel teret adva a zenei fantázia szárnyalásának született meg a Pod zelenim vrškom - Szlovák dallamok Kistarcsáról.”