ha Gramofon - klasszikus és jazz zene

Táncházak a Fonóban - koncertekkel

Elkezdődtek a Fonóban a táncházak! Júniusban koncertekkel egybekötve minden szombat este népzene szól a Budai Zeneházban, és most már a szabályozások szerint táncolni is lehet! Június 12-én az Angyalföldi Vadrózsa Táncegyüttes Elfeledett legényesek című előadását nézhetik meg a néptáncot és népzenét kedvelők, amelyet a Zagyva banda táncháza követ. 19-én az Erdőfű játszik koncertet és táncházat, míg 26-án a Muzsikás együttest várjuk a Fonó színpadára, koncertjük után a táncházban Samu Zoltán és zenekara húzzák majd a talpalávalót. A zenés-táncos rendezvényekre vonatkozó szabályok szerint csak védettségi igazolvánnyal látogathatók a táncházak. A kormányrendelet értelmében a zenés-táncos rendezvényekre kiskorúak nem léphetnek be. 

A gyerekeknek szombat délutáni családi programjainkkal szeretnének kedveskedni, 12-én, 16 órától a BaHorKa Pletykázó asszonyok című improvizációs folklórszínháza várja a családokat, 19-én pedig a Kaláka együttes és Laposa Julcsi Junior Prima Díjas népzenész lesz a vendégük. 26-án a Guliba Társulat várja a kisebbeket.

A héten, június 12-én, 20.30-tól Angyalföldi Vadrózsa Táncegyüttes Elfeledett legényesek látható. Az Elfeledett legényesek, az Angyalföldi Vadrózsa Táncegyüttes első olyan egész estés műsora, melyet Fundák Kristóf művészeti vezető kizárólag a férfi tánckarra alkotott meg. A műsor társkoreográfusa Fodor Mátyás, énekmester: Fundák - Kaszai Lili.(A produkciót követően TÁNCHÁZ a Pajtában.)

(Erdőfű -fotó: Barcsik Géza)

Egy héttel később Erdőfű koncertre és táncházra várják a publikumot. Az Erdőfű Magyarországon tevékenykedő táncházzenészek összefogásából jött létre. Tagjai mind elkötelezett hívei a Kárpát-medencei népzenei hagyomány hiteles előadásának, táncházakban és koncerthelyszíneken egyaránt. A zenei műhelynek is tekinthető kezdeményes célja, hogy átfogó képet adjon a magyarlakta területek és a velünk együtt élő etnikumok vonós népzenéjének sokszínűségéről, az adott vidék vagy falu sajátosságait tartva szem előtt. Első lemezük az elmúlt félévben jelent meg a Fonó gondozásában. 

2021. június 26. Muzsikás együttes ad koncertet, ezt követően Samu Zoltán és Zenekara muzsikál táncházat a Pajtában. A több, mint 45 éve alakult Muzsikás együttes Magyarország egyik zenei nagykövete. Elsőként sikerült elfogadtatniuk a világban a magyar népzenét, mint önálló, minden más műfajjal egyenértékű zenei stílust. Jelen vannak a legjelentősebb koncerttermekben, fesztiválokon, több fellépésük volt a New York-i Carnegie Hall-ban. Számos díj és kitüntetés birtokosai. Ezek közül is kiemelkedő a Magyar Művészetért Díj, a Liszt Ferenc-díj, a Magyar Örökség díj, a Kossuth-díj és a Prima Primissima Díj. Az együttest 2008-ban európai zenekarként elsőnek a legrangosabb nemzetközi világzenei díjjal, a WOMEX-díjjal is elismerték. A Fonó Budai Zeneházban vendégük Kacsó Hanga énekesnő lesz.