Örök érvényű üzenetek Székről

Sőregi Anna Széki versek című lemeze nem kisebb feladatot tűzött ki céljául, mint hogy minél több arcát megmutassa az eddig fellelhető széki gyűjtések vokális anyagának. Széki versek – a cím nem csupán az egyes dallamok versszakaira utal, hanem a 19. századi költők verseinek nagyfokú folklorizálódására is, mely bár a magyar nyelvterület nagy részén megfigyelhető, a széki népzenében különösen erőteljesen van jelen. 

Pásku Veronika

A műsor több mint egyórás összidejét tekintve szembetűnő, hogy a lemez csupán hat tracket számol, melyben az énekes és vonószenekari számokon túl egy szóló furulyával kísért összeállítás is helyet kapott. A szokatlanul hosszú számok mögött nyilvánvaló koncepció áll, azaz egyrészt megidézi a széki táncházak hangulatát, ugyanakkor erőteljesen megjelenik az éneklés bevezetőben említett „lélekgyógyító” funkciója is: „A hajdanvolt székiek küzdelmes életét végigkísérte az éneklés. Magukban vagy tánc közben énekelve is ki tudták magukat panaszolni, hisz például a »lassú« sokszor egy óráig is eltartott.”  Sőregi Anna legszemélyesebb hangja is egy ilyen „panaszban” szólal meg, a Jön az ősz, megy a gólya már című összeállítás elején. Az énekesnőnek egyébként kifejezetten jól állnak a magasabb fekvésű dallamok, ahol hangja szinte szárnyakat kap. 

Különleges darabja a kiadványnak a harmóniummal kísért Egy szép csillag ragyog című Szent István köszöntő énekeket tartalmazó összeállítás, mely a 19. század második felétől elterjedő névnapi köszöntés szokását idézi meg. A szokásnak szerves része a többnyire műköltészeti eredetű elrecitált verses, illetve énekes köszöntő szöveg is, amit itt Sípos Márton tolmácsolásában hallhatunk. 

 

 

Sőregi Annát a magyar népzenei élet jól ismert, kiváló zenészei kísérik: Halmos Attila (hegedű, ének), Gombai Tamás (hegedű), Árendás Péter (háromhúros brácsa, ének), Havasréti Pál (nagybőgő, kisbőgő, cselló, ének), Juhász Zoltán (furulya), Liber Endre (cimbalom), Szabó Annamária (ének), és Kelemen László (harmónium), aki egyben a kiadvány zenei szerkesztője is. A lemez borítója és grafikája Korniss Péter fotóival és ötletes megvalósításával vizuális pluszt ad a zenei élményen felül, melynek megtervezése Gulyás-Szabó Luca nevét dicséri. 

Az énekesnő közeli kapcsolata a széki népzenével, részletes anyagismerete és gyűjtőmunkája minden megnyilvánulásában visszatükröződik. „E költői világ őszintesége, és hozzám, egy 21. századi fiatalhoz is szóló üzenetei régóta magával ragadtak. ... A múltat ugyanis nem eltörölni kell, ezek az örök érvényű üzenetek a mindenkori »új világban« is érvényesek.” Személyes hangja összeállításain keresztül megszólítja a hallgatót, és ízelítőt ad ebből az érzelemdús, sajátos előadásmódú „örök zenéből”.

 

Kiadó: Fonó

Katalógusszám: FA 484-2